• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Cum s-a descurcat portofoliul dvs. cu toata teama de pe pietele de capital din ultima vreme? Sunt motive de ingrijorare? Ar trebui sa va puneti aceasta intrebare mai ales pentru detinerile pe termen lung, care s-au confruntat cu aceasta volatilitate a pietei.

Desi nu este niciodata placut sa vedeti cum scade valoarea portofoliului, chiar daca este in linie cu performanta negativa a pietei si nu mai rau, puteti folosi urmatoarele intrebari si pasi pentru a depasi provocarile pietei. In acest fel volatilitatea continua de pe piata nu va va provoca nopti nedormite sau alte senzatii neplacute.

In primul rand, aveti un portofoliu de investitii pe termen lung, un portofoliu de tranzactionare, sau ambele?

Daca nu ati separat inca portofoliul intr-un portofoliu de investitii pe termen lung si intr-un  portofoliu de tranzactionare pe termen scurt, trebuie sa faceti acest lucru de indata.

De ce? Pentru ca volatilitatea ridicata a pietei in sensul scaderii inseamna oportunitati de cumparare pentru investitiile pe termen lung, oportunitati prin care fie puteti sa mai cumparati active pe care deja le detineti la preturi mai mici, fie pentru a adauga noi active subevaluate.

Pentru tranzactiile pe termen scurt, ar fi bine sa va asigurati ca aveti un management al capitalului bine pus la punct si ca utilizati ordinele stop loss la absolut toate tranzactiile.

Deci, primul pas este sa va asigurati ca nu confundati investitiile pe termen lung cu tranzactiile pe termen scurt, deoarece va puteti panica foarte usor in aceste perioade, caracterizate de frica pe piete si puteti vinde prematur detineri in companii bune la un pret depreciat, fapt care va duce la scaderea veniturilor pe termen lung.

In al doilea rand, trebuie sa va intrebati intotdeauna, daca ati mai cumpara activele pe care le detineti in portofoliu, daca ati avea sansa sa porniti din nou de la capat.

Punandu-va aceasta intrebare, puteti sa raspundeti la urmatoarea intrebare simpla: Mai cumpar din ceea ce am sau trebuie sa vand?

Aceasta intrebare va afecteaza, de asemenea, emotional. Aveti sentimentul ca pierdeti, deoarece acum simtiti emotia de a lua in sfarsit o decizie, de a scapa de activele neperformante care stau in portofoliul dvs. de prea mult timp, si de a investi capitalul astfel obtinut in ceva mai bun care va performa de acum inainte.

Si in final, exista sectoare sau industrii care au fost supravandute si de care puteti profita?

"Piata este o masinarie care priveste numai inainte, in ciuda a ceea ce spun academicienii despre eficienta pietei, piata va fi intotdeauna o masina de vot pe termen scurt, si un cantar pe termen lung". Aceasta este o lectie foarte valoroasa de invatat de la mentorul lui Warren Buffett, Benjamin Graham.

Asa se fac bani in mod inteligent: Cumparand cele mai puternice companii, care nu numai ca vor supravietui, dar vor si prospera in vremuri grele, deoarece cea mai mare parte din concurenta acestora fie va disparea, fie va fi preluata, consolidand in continuare industria si permitand celor mai puternici operatori sa se dezvolte in viitorul apropiat.

Sectorul energetic este o alegere evidenta, dar si sectorul bancar a fost aspru pedepsit din cauza unei presupuneri, a unei potentiale bule de credite, care va genera o alta criza financiara.

Trebuie privite doar rezervele de capital pe care le detin acum bancile, in ultimii cinci ani ca urmare a noilor reglementari bancare intrate in viguare.

De asemenea, expunerea lor pe sectorul energetic este relativ mica comparativ cu portofoliul lor de credite, ceea ce inseamna ca nu vor avea probleme in viitorul apropiat.

Acestea sunt etape simple de actiune, care va ajuta sa navigati prin panica actuala si va confera mai multa incredere si curaj, pentru a privi oportunitatile in loc sa va panicati alaturi de multime.