• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

de Gary Dayton

Multi traderi au aspiratii puternice de a dobandi o inalta calificare si de a fi profitabili. Cu toate acestea, cand visurile nu sunt realizate, cel mai adesea, cauza este psihologia tranzactionarii. Sa revedem trei cauze distrugatoare de visuri si ce puteti face:

       1. Ignorarea psihologiei tranzactionarii, pana in ultimul moment

Cele mai multe persoane cred ca tranzactionarea se rezuma la configurare si analiza tehnica. Dotarea cu abilitati tehnice solide este o componenta esentiala a unui trader. Dar, de asemenea,  foarte importante sunt si managementul banilor si dezvoltarea unor abilitati mentale solide pentru tranzactionare. Multi traderi nu incep sa invete despre psihologia tranzactionarii pana cand contul lor nu a scazut in mod semnificativ, sau au inceput sa se teama atat de mult de pierderi incat si-au redus in mod constant castigurile prin tranzactii foarte scurte. Unii nici macar nu pot sa-si urmeze propriile strategii!

Invatarea cu intarziere a psihologiei tranzactionarii prelungeste in mod semnificativ procesul de invatare si scade profitabilitatea. Traderii care amana invatarea psihologiei tranzactionarii pot dezvolta obiceiuri mentale daunatoare, de care trebuie sa se dezvete. Acest lucru necesita timp suplimentar si mult efort.

Care este alternativa?

Desi nu este niciodata prea tarziu, este de preferat sa va concentrati pe psihologia tranzactionarii de la inceput. Invatati abilitatile mentale necesare in trading inca de la inceput. Puteti gasi timp disponibil in fiecare saptamana pentru a lucra la psihologia dvs. personala.

       2. Gandul cum ca trebuie sa iti controlezi emotiile

Acest lucru nu este adevarat. De asemenea nu este posibil. Da, va puteti influenta starea emotionala si uneori puteti trece peste emotii, dar, de exempul, nu puteti controla in mod constant teama. Pur si simplu nu este posibil. Chiar si traderii cu peste 20 de ani de experienta se pot simti inconfortabil intr-o tranzactie. De ce? Pentru ca tranzactionarea are loc intr-un mediu de incertitudine. Noi nu avem informatii complete. Fiecare tranzactie presupune asumarea unui risc.

Suntem oameni, avem mecanisme emotionale din nastere care se declanseaza atunci cand ne asumam un risc. Nu avem foarte mult control asupra lor.

Ce putem face in schimb?

Fiti deschisi si acceptati faptul ca veti simti anxietate, teama si alte emotii puternice in anumite momente. Retineti ca aceste emotii nu dureaza. Oamenii se simt prost si incomod, dar frica simtita dimineata va disparea pana la pranz, daca nu si mai devreme. Emotiile nu sunt permanente, ele apar si dispar. Adevaratatul secret al psihologiei tranzactionarii este sa fi deschis la emotii si sa faci ceea ce conteaza pentru tranzactionare. Acest lucru nu este intotdeauna usor, dar exisista skill-uri si tehnici care fac acest lucru posibil.

        3. Lupta cu emotiile

Acesta este o greseala. Cand va luptati cu propriile sentimente, abateti concentrarea dinspre piata si o dirijati pe starea interna. Atentia este dirijata pe sentimente neplacute cum ar fi tensiunea musculara, palpitatii, iar mintea va spune sa iesiti dintr-o pozitie sau sa faceti ceva pentru a reduce disconfortul, atentia nu este concentrata in directia in care ar trebui. Nimeni nu poate administra o tranzactie fara a se concentra pe ea.

Ce putem face in schimb?

Fiti mai deschisi la ganduri si sentimente incomode. Pastrati-va concentrarea pe profit, si pe alti factori importanti pentru a obtine acest lucru. Aceasta este abilitatea mentala de a va mentine calmul chiar si sub presiune.