• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Exista o perceptia generala in randul publicului neimplicat pe piata de capital cum ca tranzactionarea este o ocupatie foarte interesanta si ca exista o recompensa foarte mare care te asteapta, daca sti sa tranzactionezi in mod corect.

Prin recompensa foarte mare ma refer la posibilitatea de a achizitiona masini sport si un iaht, construirea unui conac, care are si majordom privat, si asa mai departe.

Din pacate, aceasta perceptie este foarte departe de realitate.

Activitatea de tranzactionare si de investitii nu este interesanta si nici nu ar trebui sa fie, mai ales in cazul in care va doriti sa aveti succes. Nu va apucati de tranzactionare sau de investitii cu gandul ca va fi interesant sau ca veti deveni milionar instant si ca veti putea trai in lux. Investitiile si tranzactionarea sunt procese care necesita disciplina si o intelegere puternica a acestor sisteme. Necesita un angajament adevarat.

Din pacate, mirajul emotiei si al castigului imediat conduce foarte multi traderi cu niveluri foarte scazute de capital sa se apuce de aceasta meserie, asteptandu-se sa obtina averi instant, astfel incat sa poata renunta la locurile de munca. In cazul in care nu obtin succesul dorit intr-o perioada foarte scurta de timp, acestia sunt dezamagiti si abandoneaza cursa.

Activitatea de a investi si a tranzactiona necesita perseverenta, disciplina si rabdare. Cei mai multi traderi nu au succes. De fapt, se crede ca 90-95% din traderi isi vor pierde cea mai mare parte din capital sau, chiar, tot capitalul, in mai putin de 90 de zile.

Cel mai probabil acest numar este corect. Sunt foarte multi oame in aceasta categorie, care nu mai tranzactioneaza, deoarece sunt usor de descurajat.

Acesti oameni se gandesc numai la extreme. La inceput, se gandesc ca va fi usor sa tranzactioneze si sa investeasca si ca vor obtine profituri uriase imediat, iar apoi, cand visele lor nu devin realitate intr-o perioada foarte scurta de timp, ei decid ca activitatea de tranzactionare sau de investitie este o pierdere de timp.

Cel mai bun mod de a gandi este la mijlocul acestor doua extreme.Cei mai buni oameni in acest domeniu au un profit undeva intre 10-25%, care este sustenabil peste zeci de ani.

Cand ma refer la "cei mai buni oameni din domeniu",ma refer la traderi si investitori privati, care au devenit managerii unor fonduri de investitii gigant: Warren Buffett - 21.6% pe an de-a lungul a peste 50 de ani; Prem Watsa: 22,4% de-a lungul a peste 28 de ani; Daniel Loeb: 19,6% de-a lungul a peste 19 ani; David Tepper: 29,2% pe an, de-a lungul a peste 17 ani si Jim Simmons: 30% pe an, de-a lungul a peste 30 de ani.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu activitatile de tranzactionare sau de investitii, aceste procente nu vor parea, probabil, foarte bune, dar atunci cand acestea sunt sustenabile peste zeci de ani, averea neta a acestor traderi si investitori este de domeniul miliardelor. Cel mai izbitor este faptul ca, ei nu au fost niciodata la un pas de a pierde o mare parte din averea lor pe parcursul a toti acesti ani.

Exista un numar mic de traderi privati care pretind ca pot sa obtina un profit de peste 100% pe an, in competitiile de tranzactionare, dar acest lucru este posibil doar pe termen scurt, ca urmare a utilizarii efectului de levier, dar nu sunt profituri care se pot sustine pe termen lung.

Prin fixarea unor astfel de tinte de profit nerealiste, prin utilizarea levierului, a creditarii in marja, contracte futures, garantii si optiuni, este aproape sigur ca vor pierde aproape, daca nu tot capitalul. Este doar o chestiune de timp pana cand acest lucru se intampla, atunci cand scopul este reprezentat de aceste profituri nerealiste.

Dar ce ar trebui sa urmareasca un trader?

Un trader ar trebui sa incerce sa bata in mod constant indicii, dar este posibil ca, ocazional, acest lucru sa nu se intample. Chiar si Warren Buffett a avut probleme in a bate indicii, de mai multe ori, deci un trader nu ar trebui sa fie prea dur cu el insusi atunci cand nu reuseste acest lucru.

Un trader ar trebui sa incerce sa fie coerent in profituri, in loc sa urmareasca profituri exceptionale intr-un an, deoarece profiturile mari castigate intr-un singur an s-ar putea pierde anul urmator.