• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

de Gary Dayton

  1. Oamenii sunt traderi innascuti. Desi oamenii cu anumite caracteristici personale pot tranzactiona mai usor, nimeni nu s-a nascut vreodata trader. O tema principala a cartii lui Jack Schwager, Market Wizards, este ca nici unul dintre vrajitorii pietei nu a avut succes de la inceput. Cu totii au  muncit din greu pentru a avea succes.
  2. Trebuie sa aveti un IQ ridicat pentru a tranzactiona. Acest lucru nu este adevarat. Intr-un fel, un IQ peste medie poate fi un obstacol. Trading-ul este o activitate umana pentru care nu sunt necesare abilitati intelectuale deosebite.
  3. Traderii de succes sunt de succes pentru ca au "personalitatea corecta pentru tranzactionare", “right trading personality”. Nu exista un astfel de termen precum "personalitatea corecta pentru tranzactionare". Cercetatorii nu au putut gasi o corelatie puternica intre tipul de personalitate si succesul in tranzactionare. Cu toate acestea, personalitatea este importanta pentru a intelege caracteristicile tale personale, si modul in care acestea te pot ajuta sau impiedica in tranzactionare.
  4. Trading-ul este usor. Doar urmariti indicatorii, trageti o linie, poate doua, si cumparati ieftin, vindeti scump. Usor, nu? Adevarul este ca trading-ul este greu de stapanit. Acest lucru implica diferite competente si abilitati, altele decat cele necesare in cele mai multe dintre profesii. Un trader trebuie sa dezvolte abilitati specifice  pentru a face fata cerintelor mentale si emotionale ale tranzactionarii. Aceste competente sunt cel mai greu de dezvoltat si cele mai trecute cu vederea.
  5. Trebuie sa fi tare, greu de pus la incercare si neinfricat pentru a avea succes. Este mai mult slogan mass-media decat orice altceva. Acest lucru aduce un ego puternic, care este un prejudiciu in tranzactionare. Cei mai de succes traderi isi fac cercetarile de piata, studiaza graficele si asteapta linistiti momentul potrivit. Ei se straduiesc sa isi tina ego-ul departe de tranzactionare.
  6. Trebuie sa tranzactionezi fara emotii. Daca esti om, este imposibil. Si mai important, atunci cand iti intelegi emotiile, iti vei da seama ca ele sunt active, nu pasive. Punctele cheie sunt: 1. sa fi constient de modul in care emotiile interactioneaza si iti influenteaza tranzactionarea, si 2. sa iti dezvolti abilitatile de care ai nevoie pentru a tranzactiona cu ele.
  7. Traderii de top au de obicei dreptate in legatura cu piata. Traderii de top au multe luari de la capat si tranzactii pierdute. Traderii de top, sunt de top, pentru ca exercita un bun control de risc, isi limiteaza posibila pierdere a oricarei tranzactii si si-au dezvoltat un avantaj psihologic care le permite sa fie neimpresionati de mici tranzactii pierdute. Cea mai mare parte din tranzactionarea lor este constituita din profituri modeste si pierderi foarte mici. Atunci cand conditiile sunt propice, ei cresc volumul si lasa tranzactiile profitabile sa curga.
  8. "Paper trading", tranzactionarea pe hartie, este inutila, nu este un schimb real si nu are bani in spatele ei. Daca nu esti pentru "paper trading" iti faci singur un deserviciu. Ar trebui sa iti exersezi intotdeauna ideile de tranzactionare in modul demo. De ce sa iti limitezi educatia si experienta la valoarea capitalului pe care il detii? Tranzactionarea pe hartie iti tine simturile ascutite si inveti conditiile in care ideile tale de tranzactionare functioneaza cel mai bine. Unde altundeva poti obtine o educatie atat de necesara la un cost atat de scazut?
  9. Stapaneste abilitatile tehnice si vei avea succes. Aici cei mai multi traderi isi petrec marea majoritate a timpului, dar este doar un aspect al problemei. Trebuie, de asemenea, sa inveti abilitati importante de performanta. Traderii ar trebui sa se dedice cel putin in aceeasi masura dezvoltarii abilitatilor psihologice, pe cat se dedica dezvoltarii abilitatilor tehnice.
  10. Tranzactionarea este stresanta. Cu siguranta poate fi stresanta si cu siguranta este stresanta pentru multi. Nu trebuie sa fie. Traderii de succes dau putina importanta oricarei tranzactii. Ei se concentreaza pe termen lung. Ei stiu ca daca se apleaca asupra aspectelor din tranzactionare care sunt sub controlul lor, ca de exemplu: selectarea tranzactiei, intrarea, controlul riscului, managementul tranzactiei, atunci profiturile vor veni.

Despre autor

Dr. Gary Dayton este psiholog, trader, educator si fondatorul TradingpsychologyEdge.com. Noua sa carte, Trade Mindfully: Achieve Your Optimum Trading Performance with Mindfulness and Cutting Edge Psychology este recomandata de siteuri de top. Pentru mai multe informatii vizitati http://www.tradingpsychologyedge.com/book/.