• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

de Dr. Gary Dayton

Unul dintre cele mai elementare instincte umane este acela de a evita durerea si de a cauta alinare. Acest lucru are sens, deoarece nimeni nu vrea sa experimenteze durerea, ci vrea sa simta placere si confort. Cu toate acestea, in tranzactionare sa urmarim ceea ce este confortabil, nu este intotdeauna o ideie buna.

Tranzactionare pentru confort

Exista mai multe exemple de decizii de tranzactionare, care au fost luate pentru un confort, dar s-au dovedit a fi decizii incorecte. De exemplu, un trader experimenteaza trei pierderi la rand, dar planifica urmatoarea tranzactie folosind criterii similare cu cele ale ultimei tranzactii pierzatoare. Multi traderi ar evita sa isi asume o asemenea tranzactie, preferand confortul, unei noi potentiale pierderi. Lucrul cel mai potrivit ar fi, desigur, asumarea tranzactiei, daca indeplineste criteriile traderului. Aceasta tranzactie nu are absolut nici o legatura cu ultima tranzactie care a inregistrat o pierdere, cu toate acestea, disconfortul pe care il simtim cand ne gandim la o alta pierdere, cauzeaza adesea luarea unei decizii incorecte.

Ce alegeti, certitudinea sau riscul?

Psihologii au inteles ca dinamica durere-confort are o mare influenta atunci cand vine vorba de pierderi si profituri din tranzactionare. Sa luam un exemplu clasic, pentru a vedea modul in care aceasta dinamica afecteaza procesul de luare a deciziilor.

Trebuie sa faceti o alegere. Trebuie sa alegeti fie:

  1. un castig sigur de trei mii de USD, sau
  2. 80% sanse de a castiga 4000 USD si 20% sanse de a nu va alege cu nimic.

Ce veti alege?

Dupa ce ati facut alegerea, puteti trece la urmatoarea parte a experimentului.

Trebuie sa faceti o alta alegere. De data aceasta, puteti alege:

  1. o pierdere sigura de 3000 de USD, sau
  2. 80% sanse de a pierde 4 mii si 20% sanse de a nu pierde nimic.

Din nou, ce ati alege?

Marea majoritate a oamenilor aleg incorect in ambele cazuri. La prima intrebare, cei mai multi prefera sa raspunda ca aleg varianta 1., un castig sigur de 3 mii de USD, chiar daca probabilitatea de la varianta 2. ascunde o valoare mai mare - 0.8 * 4000 = 3200 USD. A lua o decizie sigura, este mai confortabil, dar incorect.

De asemenea, atunci cand optiunea este incadrata ca o pierdere, cei mai multi oameni aleg pariul riscant cu 80% sanse de a pierde 4000 si sansa de 20% de a nu pierde nimic, ceea ce, in cazul in care este evaluata ca o valoare asteptata, ar reiesi o pierdere mai mare - 0.8 * 4000 = 3200 - decat optiunea sigura de a pierde 3000. Din nou, oamenii se simt mai bine incercand sa evite durerea pierderii, chiar daca exista doar o mica sansa ca acest lucru sa se intample. Prin firea noastra, suntem dispusi sa imbratisam riscuri mai mari pentrua evita durerea.

Cum functioneaza acest lucru in tranzactionare?

Putem vedea ce rezultate dau aceste lucruri in tranzactionare. Castigurile sigure sunt favorizate ca o alegere confortabila si formeaza baza de inchidere a tranzactiilor castigatoare prematur. Oamenii se simt bine sa incaseze profituri, dar multi traderi inchid tranzactiile mult prea devreme, limitand profiturile si ratand sansa disponibila de a incasa profituri mai mari, atunci cand o tranzactie merge foarte bine.

Reversul medaliei este, de asemenea, intalnit frecvent. Multi traderi fac o alegere riscanta. De multe ori, acestia spera ca piata va reveni si ca vor putea inchide tranzactia fara pierderi. Aceste decizii ajuta la limitarea durerii, cel putin temporar, dar se dovedesc a nu fi cele mai bune decizii pe termen lung. Atunci cand traderii inchid rapid tranzactii profitabile pentru confortul de a-si securiza castiguri mici si sigure, si pastreaza tranzactiile pierzatoare pentru a evita durerea de a incasa pierderi, in cele din urma, micile profituri vor fi sterse de marile pierderi.

Ce pot face traderii?

Traderii pot lua o serie de masuri pentru a contracara aceasta natura umana de baza:

  1. Sa devina constienti de modul in care gandesc. Sa inceapa sa recunoasca atunci cand iau decizii bazate pe confort.
  2. Sa fie dispusi sa se simta inconfortabil. Desi nu este usor, de asemenea, nu este imposibil. Traderii trebuie sa stie ca luarea de decizii corecte de tranzactionare implica adesea disconfort.
  3. Sa aleaga tranzactia cu valoare mai mare. Tranzactia cu valoare mai mare este aceea de a lasa tranzactiile castigatoare sa se deruleze, sa foloseasca ordine stop loss si sa incaseze pierderi, atunci cand s-au inselat.

Succesul in tranzactionare implica, uneori, actiuni contrare naturii umane. Din acest motiv, aspectele psihologica ale tranzactionarii pot fi greu de invatat.