• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

de dr. Kenneth Reid

Frica este un factor puternic de motivare si o emotie "sanatoasa". Un lucru pe care oamenii de multe ori nu il realiza este ca, aceasta emotie este nu este intotdeauna declansata de vreun pericol, ci de asemenea, frica este declansata si de oportunitate. Si de fapt, in tranzactionare cele doua sunt inseparabile.

Ca urmare a acestei scindari, exista doua tipuri de traderi: cei motivati, mai ales, de teama de a pierde si cei motivati de teama de a nu rata oportunitatea.

Cei care se tem sa piarda, in general, rateaza oportunitati si cei care se tem sa rateze oportunitati, in general, pierd.

In termeni clinici, aceasta situatie fata-verso este numita abordare/ evitare si este una dintre cele mai stresante probleme psihologice cu care oamenii s-au confruntat vreodata. Abordarea este ca si cum ai conduce cu piciorul pe acceleratie, iar cealalta situatie este pe frana. In ambele situatii motorul este suprasolicitat, dar nu te duce nicaieri.

Este ca o dubla legatura. Oamenii sunt construiti ca sa evite dublele legaturi, si cu toate acestea in tranzactionare ne lovim de ele in permanenta. Nu este de mirare ca traderii sunt foarte stresati.

Traderii aspiranti ingreuneaza aceasta situatie deja complicata abordare/ evitare, concentrandu-se doar pe o parte a paharului, de obicei recompensa. Dar cand facem acest lucru, cand ignoram realitatea riscului si ne concentram excesiv in sensul favorabil, ne simtim intr-o ambuscada emotionala atunci cand piata nu merge in sensul in care ne dorim. Acest lucru arunca traderul intr-un ciclu nesfarsit de speranta/ deznadejde, sau pe unii traderi intr-o lupta interminabila si "sangeroasa" cu "Domnul Piata".

Care este calea de iesire?

Nu exista doar rasplata fara risc. Pentru a echilibra recompensa si ecuatia de risc trebuie data aceeasi atentie riscului pe care il platim, pentru a estima potentialul de recompensa. Daca reusim sa pastram simultan in mintea noastra ambele posibilitati, potentialul castig si potentiala pierdere, vom elimina surprizele neplacute, cele de care ne este frica in primul rand. Daca ne pregatim pentru o posibila pierdere in avans si ne gestionam corespunzator marimea pozitiei, orice pierdere nu va mai fi semnificativa.

Prim urmare, acordati o atentie egala ambelor posibilitati.