• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pietele de capital au avut de la inceputul acestui an o evolutie bearish. Sigur, pietele sunt acum mult mai bine pozitionate decat au fost in criza financiara, si multe instrumente nu si-au pierdut nici jumatate din castigurile dobandite. Cu toate acestea, conditiile actuale pot determina pietele la o evolutie laterala sau de scadere pentru o lunga perioada de timp. In cazul in care se intampla acest lucru ce am putea face?

Uneori este bine sa luam o pauza. Acest lucru este valabil atat pentru pietele bullish cat si bearish, deopotriva. Dar, intr-o piata bearish nu avem decat contra-miscari, strapungeri false si sperante, care ne vor arata in cele din urma drumul corect. Am vazut multi traderi care au cedat din cauza oboselii, asteptand la nesfarsit ca trendul sa se stabilizeze, sau pur si simplu si-au schimbat strategia de tranzactionare.

Acordati-va o clipa de ragaz inainte de a fi prea tarziu. Nu este usor, iar uneori va veti simti lasati in urma, dar aceste senzatii nu sunt permanente. In fapt, o pauza este revigoranta, va ajuta sa va odihniti ochii si sa va limpeziti mintea.

Tranzactionand in ambele sensuri intr-o piata bearish nu numai ca veti amortiza volatilitatea, dar, de asemenea, va veti creste sansele de reusita. Numele jocului este "stock picking" iar cei care vor alege cel mai bine vor obtine cele mai bune performante. Cei mai multi dintre noi tranzactioneaza doar pe pietele bullish, deoarece intotdeauna pietele par sa creasca pe masura ce trece timpul. Daca tranzactionati doar pe partea bearish a pietei acest lucru poate avea consecinte grave pe termen lung, dar sunt momente in care tranzactionarea bearish da rezultate generoase.

Ma asez la birou in fiecare zi in cautarea de oportunitati in ambele directii ale pietei, indiferent de trend, si cu o abordare prudenta acest lucru poate intoarce sansele in favoarea mea si nu de putine ori. Activele nu cresc pana la cer si nici nu cresc zilnic, asa ca daca sunteti in cautarea de oportunitati cu mintea deschisa cu siguranta ca va vor veni idei in ambele directii.

Daca asteptati sa investiti doar intr-o piata bullish, atunci va trebui sa asteptati cel putin un an. Din fericire, ciclurile bearish sunt relativ scurte din punct de vedere istoric, acestea dureaza aproximativ 18-24 de luni. De-a lungul timpului au existat unele dintre cele mai spectaculoase cresteri pe piete bearish si unele dintre cele mai abrupte scaderi pe piete bullish.

Aceste conditii de piata nu sunt absolut deloc normale, asa ca de ce sa nu imbratisam aceste conditii si sa nu acoperim atat tranzactiile bullish cat si cele bearish? Cu aceasta volatilitate ridicata ar putea exista oportunitati incredibile de ambele parti.