• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Daca facem efortul necesar pentru a pastra simplitatea in tranzactionare, vom evita sa neglijam unele aspecte cheie, fara de care, succesul in tranzactionare ar fi mult mai dificil.

La baza fundamentelor tuturor strategiilor de succes in tranzactionare stau cinci aspecte, fara de care sansele de succes pe termen lung scad considerabil. Daca le acordati atentia cuvenita acestor cinci aspecte, atunci sunteti aproape de succesul pe care il doriti in tranzactionare.

Mentalitatea, Psihologia si Personalitatea

Doctorul Van Tharp crede ca 90% din succesul in tranzactionare se datoreaza psihologiei, in timp ce doar restul de 10 procente are de-a face cu sistemele de tranzactionare.

Alte persoane, cu toate acestea, nu sunt deloc de acord cu dr. Tharp si cred ca psihologia are un impact in jur de 10% din succesul in tranzactionare. Valoarea procentuala exacta chiar nu conteaza. Tot ceea ce trebuie sa tinem minte este ca psihologia joaca un rol foarte important in activitatea de tranzactionare.

Caracteristicile personalitatii sunt o alta componenta importanta a psihologiei in raport cu tranzactionarea. Dupa unele voci, personalitatea este legata de 90% din cazurile care dau gres in aceasta meserie.

Exista multi traderi care merg la seminarii de tranzactionare populare, invata tehnicile si stilurile de tranzactionare particulare ale trainerilor, si incearca sa copieze aceste metode specifice dar, dupa doua - trei luni de zile, conturile acestora s-au redus in mod semnificativ. De ce se intampla acest lucru?

Acest lucru este cauzat de faptul ca sistemul de tranzactionare al mentorului nu se potriveste cu personalitatea persoanei. Unii oameni au avut suficient noroc astfel incat mentorul lor sa aiba aceeasi personalitate, dar de cele mai multe ori nu se intampla asta.

Daca ati incercat aceasta metoda si nu a functionat pentru dvs. puteti fi linistiti, pentru ca nu sunteti singurii.

Foarte multe persoane au incercat, spre exemplu, sa adopte strategia lui Warren Buffett si sa adopte abordarea sa si valorile sale investitutionale.  Problema este ca nu toata lumea este ca Warren Buffett.

Spre deosebire de Warren Buffett, noi ceilalti, nu avem mijloacele sale de a intelege dinamica unei companii atat din interior cat si din afara, inclusiv informatiile despre fiecare concurent din piata si cifrele acestora.

Altii incearca sa tranzactioneze intraday, doar pentru ca au vazut ca trainerii/ mentorii lor au succes cu astfel de tranzactii.

Tranzactionarea intraday presupune un mare volum de munca si timp ocupat, zilnic. Trebuie sa cumperi si sa vinzi tot felul de active precum actiuni, optiuni, valute FOREX si sa inchizi toate pozitiile pana la sfarsitul zilei.

Acest mod de tranzactionare nu este potrivit pentru toata lumea, pentru ca pur si simplu nu toti au atentia si viteza necesare pentru a reusi in acest sens, sau nu doresc sa isi petreaca toata ziua in fata monitorului pentru a tranzactiona. Unele persoane isi doresc libertate si un program de lucru felxibil, obiective care nu pot fi atinse prin tranzactionarea intraday.

Managementul Riscului

Aici vom discuta despre managementul riscului si despre gestionarea riscului, astfel incat nici o pozitie in care intrati sa nu aiba un impact semnificativ asupra contului sau, chiar sa il aduca la stop out.

Din pacate, majoritatea traderilor merg prea departe si isi asuma un risc inutil sau folosesc levierul intr-o modalitate care poate avea efecte nedorite asupra conturilor lor.

Fiecare trader trebuie sa isi examineze indeaproape propriul portofoliu si sa nu se concentreze doar pe o pozitie individuala, pentru ca astfel poate sa isi asume un risc excesiv pe o singura ideie.

Marimea Pozitiilor

Riscul asumat prin marimea pozitiilor duce invariabil la un risc de portofoliu. Dr. Alexander Elder a ajuns celebru datorita numerelor 2% si 6%.

Aceste numere sunt insa orientative, deoarece acestea trebuie ajustate la marimea contului. Pentru conturile foarte mari, spre exemplu, riscul asociat unei singure pozitii poate fi intre 0.1 si 1%. La polul opus se afa portofoliile mici, unde invariabil, marimea pozitiilor depaseste aceste numere din cauza marimii loturilor standard si/ sau a costurilor de brokerage.

Unii, sunt de parere ca aceste numere sunt mult prea mici din cauza ca profiturile obtinute pe o singura pozitie ar fi foarte scazute. Acesti oameni, uita ca exista o multime de oportunitati atunci cand momentul este oportun si ca o combinatie a acestor tipuri de tranzactii, aparent mici, se aduna si in cele din urma profiturile sunt mari, fara a risca un dezastru.

Sistemele de Tranzactionare

Mentalitatea, psihologia si managementul riscului nu ar da rezultatele dorite fara un sistem de tranzactionare adecvat.

Dar ce este un sistem de tranzactionare inadecvat? Acesta este indicat prin faptul ca pierde bani in mod constant, la un numar semnificativ de tranzactii executate in diferite conditii de piata, chiar daca fiecare tranzactie in parte a fost executata impecabil.

Desi este adevarat ca o gandire pozitiva, managementul riscului si al capitalului, si o potrivire de personalitate sunt utile, tot veti pierde bani in cazul in care sistemul dvs. de tranzactionare nu are o marja pozitiva, sau o speranta pozitiva intr-un numar semnificativ de tranzactii.

Prin urmare, trebuie sa gasiti sau sa va dezvoltati propriul sistem de tranzactionare cu o marja pozitiva, care se potriveste cu personalitatea dvs.

Piata

In cele din urma, majoritatea traderilor au o privire superficiala asupra tranzactiilor si nu le sincronizeaza cu conditiile din piata de la un moment dat. Cine inoata impotriva curentului, nu ajunge nicaieri. Daca tranzactionati impotriva trendului, veti obtine doar profituri minuscule, pentru care va veti asuma un risc urias.

Cateodata, este mai simpul si mai bine sa stam deoparte si sa asteptam pana cand pietele se reintorc la normalitate pentru a tranzactiona in conditii de siguranta.

De exepmlu, in timpul unei recesiuni, daca ati tranzactiona numai pozitii long si de aceeasi marime ca si atunci cand piata este in crestere, ar fi un dezastru. O decizie mai buna ar fi, fie sa va reganditi sistemul de tranzactionare, fie sa asteptati sa se imbunatateasca conditiile din piete.

Combinand toate aceste cinci elemente, va veti putea spori profiturile, totodata minimizand riscul.