• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Nu exista scurtaturi pentru a investi cu succes. Multi traderi isi bazeaza deciziile de investitii pe emotii, zvonuri si sfaturi cu privire la "noul trend puternic".  Folosind acesti factori pentru a lua deciziile de investitii, de obicei, acestia sfarsesc prin a pierde bani. Aceste metode de a investi sunt, de fapt, bariere in calea investitiilor de succes, care trebuie eliminate pentru a putea stabili o practica de tranzactionare eficace.

Inlaturarea barierelor este ceva ce toti investitorii trebuie sa faca de-a lungul carierei lor, deoarece, cu cat inlaturati mai curand un set de bariere, vor aparea altele.

Vom incerca sa prezentam modul in care sa descoperiti si sa eliminati aceste bariere, pentru a investi cu succes.

Sa incepem cu identificarea acestora:

Bariere in calea investitiilor

Acestea sunt tot ceea ce va impiedica sa aveti succes. In calea investitiilor, cele mai multe bariere sunt, de fapt, propriile caracteristici interne. Orice investitor ar putea chiar alcatui o lista cu acestea. Acest lucru este bun, deoarece, a sti care sunt obstacolele tale este primul pas pentru eliminarea lor. Multi investitori recunosc ca fac aceleasi greseli in mod repetat. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca acestia nu au identificat in mod clar ce ii impiedica in mod continuu sa atinga succesul pe care il doresc. Obstacolele pe care investitorii le infrunta sunt diferite in fiecare caz in parte, fiecare investitor avand propriul sau set de bariere cu care se confrunta.

Iata unele dintre cele mai comune bariere de care investitorii se lovesc:

Emotiile

Emotiile sunt un concept comun in investitii, care atrage o multime de atentie. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca emotia este o caracteristica umana si, adesea, are o influenta puternica asupra activitatii de tranzactionare a unui investitor. Frica si lacomia sunt emotiile cele mai frecvent intalnite in lumea investitiilor. Aceste emotii intuneca judecata unei persoane si capacitatea de a lua decizii rationale.

O strategie comuna in tranzactionare este: cumpara ieftin si vinde scump. Aceasta practica este in interesul investitorului de succes. Cu toate acestea, bariera emotionala intervine si cauzeaza ratarea acestei strategii. Investitorilor nu le plac castigatorii din selloff-uri. De asemenea, nu le plac nici actiunile scoase de pe lista "favoritele momentului". Cand vine momentul in care un investitor trebuie sa isi marcheze profitul, lacomia preia controlul si investitorul pastreaza activele mai mult decat ar trebui - chiar si atunci cand acestea incep sa scada. Apoi el continua sa mentina activele, incercand sa se convinga pe el insusi ca le va vinde in momentul in care acestea vor reveni la pretul de cumparare initial.

In contrast, multi investitori vor tine investitia perdanta mult prea mult timp, in speranta ca activele lor vor recupera, cel putin pana la punctul de rentabilitate. In acest fel, capitalul lor este blocat in acea investitie perdanta din care nu castiga nimic. Mentinerea unei investitii pentru un timp mult prea indelungat este ceea ce majoritatea investitorilor citeaza ca fiind "cea mai mare greseala si obstacol" in cale succesului in investitii.

Lipsa de cunostinte

O alta bariera comuna pe care o intampina multi investitori este lipsa de cunostinte. Este un lucru obisnuit pentru investitori sa creada ca doar cumpararea si vanzarea activului potrivit este cheia pentru a face bani de fiecare data. De asemenea, unii supraestimeaza capacitatea lor de a bate piata si isi asuma riscuri inutile. Pentru a investi cu succes trebuie inteles modul in care pietele lucreaza, ce influenteaza pretul activelor, precum si caracteristicile activelor de succes.

O performanta puternica a unui activ, chiar daca nu este sustenabila, are un impact puternic asupra investitorilor. Multi dintre ei urmaresc cele mai recente trenduri, fara a intelege pe deplin de ce sunt atat de puternice si ce riscuri sunt implicate.

O greseala comuna printre investitori este supraincarcarea portofoliului prin plasarea de prea multi bani intr-o singura investitie. Lipsa de diversificare este o alta greseala comuna. De exemplu, angajatii unei companii ar putea cumpara prea multe actiuni ale companiei lor, din comoditate, pentru ca fac parte din pachetul lor de compensare.

Majoritatea investitorilor continua sa mentina un anumit activ care s-a apreciat in mod substantial, in loc sa vanda acel activ pentru a marca o parte din profit. Aceasta mutare elibereaza capitalul pentru alte investitii promitatoare. Pe masura ce activul respectiv se apreciaza, portofoliul investitorului devine dezechilibrat, favorizand activul apreciat. Este important pentru investitori sa inteleaga ca echilibrarea unui portofoliu presupune vanzarea unora dintre detinerile cele mai performante si cumpararea altor active de calitate, care inca nu au performat atat de bine. Piata tinde sa echilibreze portofoliile, dat nu intotdeauna in avantajul investitorului.

Ignorarea imaginii de ansamblu

Multi investitori sunt convinsi ca investesc cu o perspectiva pe termen lung. Cu toate acestea, ei continua sa ia decizii care se aplica mai mult ideilor pe termen scurt. Investitiile pe termen lung includ cumpararea unei case si planificarea pentru pensionare. Din nefericire, multi investitori nu iau decizii financiare care sa consolideze aceste obiective.

Luarea de decizii bazate pe fluxul si refluxul pietei curente afecteaza atingerea obiectivelor financiare pe termen lung.

O practica comuna printre investitori este sa toarne bani in actiuni si fonduri mutuale atunci cand acestia descopera ca piata a crescut. In schimb, atunci cand piata scade, multi investitori intra in panica si isi vand investitiile la preturi scazute.