• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Atentia este o abilitate mintala de o importanta deosebita pentru traderi. De-a lungul ultimului deceniu, stiinta ne arata ca "atentia" este benefica atat pentru bunastarea fizica cat si pentru sanatatea mintala. Exersarea atentiei reduce anxietatea si stresul, incetineste ritmul cardiac, scade tensiunea arteriala si sporeste imunitatea. De asemenea, imbunatateste concentrarea, sporeste constiinta de sine si favorizeaza o intelegere mai clara a mediului si ne ajuta sa vedem evenimentele mai obiectiv.

Lumea corporatista a adoptat de asemenea acesta abilitate numita "atentia". Printre altele  Google, Target, General Mills, și Aetna au adus "atentia" la locul lor de munca de zi cu zi. Chiar si firmele de pe Wall Street cum ar fi Goldman Sachs, BlackRock și America Bank au adoptat aceasta abilitate mintala pentru a ajuta la scaderea stresului angajatilor si imbunatatirea procesului decizional.

Aetna a urmarit programele de vigilenta pe care le ofera celor 50 de mii de angajati: Stresul a fost redus cu 28%, calitatea somnului s-a imbunatatit cu 20%, iar productivitatea a crescut cu 62 de minute pe saptamana, ceea ce este destul de impresionant. Cererea angajatilor pentru programul Aetna este foarte ridicata, fiecare clasa fiind suprarezervata.

Chiar si armata SUA a devenit interesata de acesta abilitate

A fost efectuat un studiu pe soldatii care urmau sa fie dislocati in Orientul Mijlociu, care au fost instruiti intr-un exercitiu de atentie conceput pentru a fi utilizat in timp real, in situatii militare extrem de stresante. Rezultatele au fost pozitive, aratand ca stresul a scazut per ansamblu, o mai buna adaptare, concentrare in situatii limita si o mai buna revenire la normal dupa ce se confrunta cu situatii stresante. Soldatii care nu au fost instruiti au facut o solicitare in acest sens la sfarsitul studiului.

Ce este atentia?

Deci, ce este atentia? Atentia este o abilitate mintala care favorizeaza o stare de consideratie activa pe momentul prezent. Observati gandurile si sentimentele ca si cum ati fi un antrenor care isi urmareste cei mai buni jucatori - care sunteti dvs. - observa performantele fara a le judeca drept bune sau rele, dar observand cazul in care acestia ar putea face mai bine. Atentia inseamna a fi treaz in momentul prezent, in loc de a trai viata prin amintiri sau proiectarea lor in viitor. Cercetarile arata ca, indiferent de ce sarcina facem, mintea noastra se concentreaza pe aceasta sarcina doar o jumatate din timp. Atentia ne ajuta mintea sa se axeze pe o anumita sarcina.

Atentia si trading-ul

Atentia este usor adaptabila la tranzactionare. La fel ca sportivii, angajatii companiilor sau soldatii, traderii care practica exercitii pentru atentie, isi mentin mintea mai limpede. Acestia observa ca sunt mai in masura sa citeasca piata si sunt mai putin predispusi sa ia decizii pripite. Ei gasesc, de asemenea, atentia ca fiind nepretuita in depasirea tranzactiilor neindemanatice ca raspuns la emotiile dificile cum ar fi frica, lacomia, furia, care le afecteaza performanta.

Atentia cucereste aversiunea fata de pierdere

Unul dintre cele mai mari obstacole psihologice al tranzactionarii de succes este tendinta noastra naturala spre aversiune fata de pierdere. Pierderile ne pot afecta in mod semnificativ si pot provoca un comportament neacceptabil pentru un trader. Aversiunea fata de pierdere sta de multe ori in spatele opririi tranzactiilor profitabile din scurt, ezitarii in a lua pozitii de amploare si neplasarii sau mutarii ordinelor stop loss, sporirea pozitiilor in pierdere si dublarii marimii pozitiilor pentru a compensa pierderi anterioare mai rapid. Atentia este un antidot puternic la aversiunea fata de pierdere.