• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In cazul in care piata de capital este prea linistita, rezista tentatiei de a condimenta lucrurile din portofoliu.

Luna trecuta a fost plictisitoare pe pietele financiare, chiar si dupa standardele normale ale somnoroasei luni august. Indicele S&P 500 nu s-a miscat nici in sus, nici in jos, cu mai mult de 1% intr-o singura zi, pe toata durata lunii.

Volumul mediu zilnic, de 6 miliarde de actiuni, a fost cu aproximativ 20% sub nivelul din ianuarie si pana in iulie, spune pentru WSJ, Ana Avramovic, strateg de tranzactionare la Credit Suisse. Inca din 2010, luna august nu a fost atat de linistita comparativ cu primele sapte luni ale anului.

Si in aceasta "liniste" consta pericolul. Dat fiind ca o piata este prea linistita, acest lucru poate impinge investitorii sa caute lucruri interesante.

Categoriile de fonduri tranzactionate la bursa, ale caror active au crescut cel mai spectaculos luna trecuta, potrivit FactSet, cauta sa-si dubleze randamentul zilnic pe actiunile din sectorul de telecomunicatii, pentru a compensa randamentul companiilor energetice, si sa detina bunuri imobiliare in China. Imediat in spatele acestora s-au situat fondurile care au incercat sa dubleze sau sa tripleze randamentul zilnic cu ajutorul companiilor miniere de aur.

Doar putin sub 900 de milioane de USD au intrat in aceste grupe de fonduri luna trecuta. Pentru comparatie, investitorii au retras 205 milioane de USD din aceste fonduri in luna iulie. Chiar si in aceasta piata care pare a fi "somnambula", fondurile care au mizat pe volatilitate, au crescut cu mai mult de 20% in luna august, remarca cei de la WSJ.

Acestea nu sunt investitii, acestea sunt speculatii bazate pe ghicit in ce directie vor sari preturile, sau pe a gasi un cumparator mai nerabdator decat tine sa incheie o tranzactie.

Asa numitele fonduri leveraged - care amplifica castigurile si pierderile pietei - si fondurile inverse, care evolueaza in directie opusa fata de cea a indicilor pe care ii urmaresc, pot fi deosebit de riscante. Si, imobiliarele din China nu seamana chiar cu un activ subevaluat.

Deci, acesta este un moment prielnic pentru investitori sa isi reaminteasca ca o minte inactiva este, de fapt, atelierul diavolului.

Stiintific vorbind, plictiseala este o stare de spirit neplacuta, declansata de un mediu monoton. Experimentele au aratat ca aceasta poate accelera bataile inimii si poate creste nivelul de cortizol, un hormon asociat cu stresul, spune James Danckert, un neurolog cognitiv la Universitatea Waterloo din Ontario, Canada.

Mai exista inca un posibil pericol. "Plictiseala ar putea fi contagioasa", spune Robert R. Provine, profesor de psihologie la Universitatea din Maryland, Baltimore County. "Noi stim ca cascatul este foarte contagios". - Pana ati terminat de citit acest paragraf, simpla imagine a cuvantului "cascat", este posibil sa va fi molipsit.