• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Daca aveti in jurul varstei de 20-30 de ani, ati putea crede ca planificarea viitorului financiar este ceva ce poate astepta. Va spuneti ca va veti gandi la acest lucru dupa ce incepeti o relatie stabila, sau dupa ce gasiti jobul de vis.

Adevarul este, ca neluarea in calcul a viitorului financiar inca din tinerete poate influenta sanatatea financiara pentru tot restul vietii. Nimeni nu ar vrea sa se afle la petrecerea de pensionare regretand deciziile luate atunci cand a avut tot timpul din lume.

Iata cateva greseli des intalnite, a caror evitare va va ajuta pe parcursul vietii:

Esecul in a stabili obiectivele financiare

Poate ca este frica de necunoscut, lipsa de timp, sau pur si simplu nu stiu cum sa inceapa, insa cei mai multi tineri nu se gandesc unde vor sa ajunga peste 10 ani din punct de vedere financiar. A nu avea un obiectiv financiar este ca si cum ati incerca sa conduceti masina catre o destinatie necunoscuta fara o harta. Nu veti ajunge la destinatie indiferent de cat de repede sau de departe veti merge. Trasarea catorva pasi realisti si realizabili sunt ca o harta care va va arata actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti pentru realizarea obiectivelor propuse.

Acumularea de datorii pe cardul de credit

Cardurile de credit sunt usor de obtinut. Doar semnati pe verso si veti avea o bucata de plastic cu care puteti cumpara satisfactie instantanee. Asta, pana soseste factura. Cu exceptia cazului in care puteti acoperi soldul imediat, va veti trezi in mijlocul unui nisip miscator financiar, incercand sa scapati de datorie. Taxele de intarziere, cheltuielile financiare si dobanzile va vor afunda inainte sa va dati seama. In cazul in care datoria devine destul de mare, aceasta va fi responsabila pentru cheltuirea celei mai mari parti din venitul personal.

Lipsa unui fond de urgenta

Atunci cand esti tanar, ai tendinta sa crezi ca esti invincibil, sau ca "nu mi se va intampla mie". Din pacate se poate intampla si chiar se intampla. Probleme de sanatate, lipsa unui loc de munca si curbe neasteptate in viata se pot intampla la orice varsta. A nu avea un fond de urgenta te va forta sa accesezi cardul de credit pentru a iesi din respectiva problema. Daca ati citit paragraful anterior, accesand cardul de credit nu numai ca veti ramane in apa mare, dar apa se va adanci chiar si mai mult. Este recomandat sa detineti valoarea cheltuielilor de trai pe cel putin sase luni intr-un cont de economii.

Achizitionarea unui vehicul scump

Desi este ispititor sa achizitionati o masin scumpa, acest lucru poate fi o greseala. Odata ce masina cea noua a ajuns pe stazi, valoarea acesteia va incepe sa se deprecieze iar costurile de a o mentine intr-o stare buna vor incepe sa creasca. Imaginati-va ce ar insemna, in schimb, sa investiti acei bani. Profitul generat de acestia pana la varsta pensionarii ar depasi de multe ori valoarea investitiei initiale.