• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Atunci cand pietele sunt in miscare, interesul este in crestere si cu el si oportunitatile, dar acum este momentul sa ne amintim ca modul in care abordati tranzactionarea este ceea ce poate face diferenta. Focalizarea si atentia la detalii sunt foarte importante. Planificarea profunda si atenta este esentiala dar, in mod surprinzator, si o atitudine lipsita de griji si relaxata.

Desi este greu de inteles o astfel de atitudine, atunci cand este vorba de a-ti risca proprii bani si de a risca potentiale pierderi, pe de alta parte este usor de inteles ca stresul si anxietatea duc la o judecata umbrita si la procese de gandire perturbate. Tranzactionarea in mod relaxat si fara griji inseamna ca traderul este capabil sa se concentreze mai bine si sa obtina o imagine de ansamblu mai clara.

Problemele apar frecvent atunci cand lucrurile se intorc impotriva ta si au loc pierderi, deoarece atunci este usor sa te pierzi in analiza cauzelor si sa incepi sa faci presupuneri. Traderul de succes este acela care este suficient de relaxat si impacat cu fiecare tranzactie, el nu se blocheaza in procese si este capabil sa isi continue drumul.

Deci, ce creaza o asemenea atitudine relaxata in fata unei potentiale pierderi a banilor? In primul rand, trebuie sa ne amintim ca o tranzactie este doar o parte a unui intreg si pietele de capital sunt despre probabilitati, cu singura garantie ca vei mai si pierde uneori. Prin urmare, elementul esential este managementul riscului.

Acest lucru inseamna ca nici o tranzactie nu ar trebui sa prezinte un risc semnificativ sau major, iar in mod ideal acest risc ar trebui limitat la 0.5-1% din capital. Astfel, daca tranzactia esueaza sa aduca profit, impactul este minim si este usor de trecut peste acea tranzactie. Daca, in schimb, o tranzactie capata o importanta uriasa, atunci este imposibil de dobandit detasarea necesara pentru ca aceasta sa fie gestionata.

O strategie de tranzactionare este cea care ajuta la gestionarea riscului.

Daca sunteti intr-un cadru relaxat si nu aveti mintea preocupata, atunci este mult mai usor sa va simtiti detasat de oricare strategie de tranzactionare care, probabil, a dat gresi si, prin urmare, o veti putea schimba mult mai usor. Menirea managementului riscului este aceea ca, in mod global, sa obtineti profit. Daca aveti acest lucru clar in minte, veti fi capabili sa rezistati atata timp cat cautati o strategie de tranzactionare care sa functioneze.

Ce faceti atunci cand strategia de tranzactionare nu reuseste sa isi atinga scopul?

In primul rand trebuie sa va intoarceti la imaginea de ansamblu. Obiectivul pe termen lung trebui pus in perspectiva. Traderul de succes ramane relaxat si fara griji, deoarece acesta este in masura sa isi pastreze o stare de spirit pozitiva si nu se lasa atras de griji precum ca orice tranzactie trebui sa fie profitabila sau ca trebuie sa isi dubleze profiturile pentru a-si acoperi pierderile. Acesta se concentreaza pe fiecare tranzactie in parte, isi reduce asteptarile, si este capabil sa se reintoarca cu o minte odihnita si o stare de sipirit pozitiva.

Este usor de presupus ca unui trader care a avut deja succes ii este mai usor sa fie un trader pozitiv, in comparatie cu un novice sau cu cei care au suferit deja o serie de pierderi. Cu toate acestea, faptul ca are o atitudine pozitiva este, de fapt, ceea ce genereaza profit. Acest lucru se aplica si in cazul traderilor profesionisti si in cel al novicilor, toti trebuie sa aiba o activitate care le face placere si trebuie sa tranzactioneze din pasiune si nu doar pentru fiecare banut pe care acestia se asteapta sa il obtina.

La inceput poate fi dificil pentru cineva sa faca un pas inapoi si sa evite emotiile, dar cu cat veti privi mai mult tranzactionarea ca pe o provocare intelectuala - mai degraba decat ca pe o masina de facut bani - cu atat va va fi mai usor sa va fi sa dobanditi acea stare de spirit care se potriveste traderilor de succes.