• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Ce anume diferentiaza un trader de succes de restul? Ce ajuta la crearea succesului si a tranzactiilor profitabile? Raspunsul este disciplina. Disciplina in forma unei planificari coerente, o strategie de tranzactionare bine stabilita si multe verificari prealabile. In piata de capital este vorba despre cote si singura modalitate de a fi de partea castigatoare a probabilitatii este sa participi de destule ori, in acelasi mod, astfel incat legea mediilor sa lucreze mai degraba in favoarea ta, decat impotriva ta.

Adevarul este ca, fara a participa este imposibil sa castigi, iar pentru a obtine profit trebuie sa participi intr-un mod suficient de coerent. Punerea in aplicare a unei strategii de tranzactionare intr-un mod aleatoriu nu va da rezultatele asteptate, dar acest lucru pare sa se intample unui numar mare de traderi. Acestia nu isi urmeaza propria strategie de tranzactionare, sau renunta brusc la prudenta si astfel, intreg rezultatul tranzactionarii este compromis. Ce este atat de complicat incat sa uite fundamentele tranzactionarii, sau sa isi ignore propria strategie, sau sa isi planifice tranzactiile?

Exista cateva forte potential vinovate pentru astfel de schimbari. In primul rand, ar putea fi o observatie a traderului care sa il determine sa se gandeasca la faptul ca a gasit "momentul de aur" si ca din acest moment "nu poate pierde". Prin urmare, nu mai este nevoie de planificare, de punerea in aplicare a managementului riscului sau de vreo alta protectie a capitalului.

Pe de alta parte, un trader poate abandona planul din cauza fricii sau a anxietatii. Oricare ar fi cauza, rezultatul este acelasi, daca capitalul este supus unui risc superior, planul pe termen lung este periclitat. Dar cum ne asiguram ca suntem mereu disciplinati? Cum ne protejem de noi insine in calitate de traderi?

O metoda este aceea de a avea un jurnal de tranzactionare care sa va aminteasca care sunt consecintele nepunerii in aplicare a strategiei de tranzactionare sau a planificarii unei tranzactii. Acest jurnal de tranzactionare poate sa va aminteasca ca aceste lucruri va vor costa pe termen lung. Retrairea emotiilor unei pierderi va vor ajuta sa evitati aceste consecinte care pot sa apara in orice moment.

Un punct de esec tipic, care poate cauza abandonarea unor strategii de tranzactionare sau a unor planuri de tranzactionare, este faptul ca acestea nu au fost aplicate pe deplin niciodata. Traderul planifica o anumita tranzactie la un nivel atat de superficial, incat daca aceasta esueaza, traderul nu stie nici macar unde a gresit. Planul sau nu a fost suficient de detaliat incat sa ii fie de ajutor.

Un trader de succes va avea fiecare aspect al tranzactiilor sale specificat in mod clar, cu punctele de intrare si de iesire ale unei tranzactii si cu ordinele stop loss specificate, astfel incat acesta sa stie cat capital risca pentru acea tranzactie. Odata specificate aceste lucruri, ele vor putea fi mult mai usor urmarite, ca si o foaie de parcurs care inlatura majoritatea cazurilor in care ceva ar fi lasat la voia intamplarii.

Traderii intra in piete pentru a castiga bani, pentru a face profit, iar pentru traderii disciplinati turbulentele pe care le intampina in piata se transforma adesea in oportunitati. A tranzactiona in mod iresponsabil si la voia intamplarii este, de fapt, un mod de a arunca banii pe fereastra.

Pentru a putea fi de partea castigatoare a baricadei, trebuie sa aveti o strategie de tranzactionare, sa va planificati tranzactiile in detaliu si sa tineti cont de propriile dvs. reguli.