• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Sa enumeram cateva aspecte care influenteaza economia globala si pe cea locala deopotriva:

1.    Economia Chinei a incetinit;

2.    Pretul petrolului scade;

3.    SUA se confrunta cu o noua bula imobiliara;

4.    Fed-ul transmite mai mult indoieli decat certitudini in ceea ce priveste economia SUA;

 

Economia locala:

1.    Deflatia;

2.    Sectorul constructiilor scade;

3.    Bancile nu mai acorda credite;

Deflatia, sau inflatia negativa asa cum ii place BNR-ului sa o numeasca, a fost in luna iunie egala cu -3% in termeni lunari si cu -1.6% in termeni anuali. Acum ca vrem ca acest fapt sa se datoreze scaderii TVA-ului la 9% de la 24% de la 1 iunie, sau ca vrem sa sa observam o stare de fapt: nimeni nu mai vrea sa cheltuiasca, ramane la latitudinea fiecaruia. Cert este ca oamenii nu au dat buzna, cu banii ramasi in urma scaderii TVA-ului, sa cumpere cate si mai cate asa cum se intampla pana in 2008, de exemplu, cand toti alergau sa cheltuiasca absolut orice resursa financiara care le ramanea la sfarsit de luna, ba se mai si imprumutau. De imprumutat probabil ca s-ar mai imprumuta si acum, dar ca sa obtii un imprumut de la o banca trebuie sa fi realmente disperat, dispus sa accepti si sa semnezi orice, doar pentru a primi o mica suma de bani scumpi… foarte scumpi.

Unde mai punem ca in primul trimestru al acestui an au crescut si constructiile! Da, au crescut cu 0.1% fata de trimestrul anterior. Nu stiati ca mai nou, in rapoartele pe care le primim despre fabuloasa crestere economica a Romaniei, trimestrul 1/2015 se compara cu trimestrul 4/2014, in sectorul constructiilor, si ne rezulta ca romanii au construit mai mult de la inceputul acestui an decat de Craciun?

Si dupa aceasta comparatie reusita constatam ca acest sector a crescut cu 0.1%?

Dar sa nu ne bucuram inca, pentru ca nici pe plan extern nu stam prea bine. Faimoasa economie a Chinei, de la care toti se asteptau sa absoarba tot surplusul de petrol pe care arabii pot sa il puna pe piata, ba inca sa le mai si ceara, a incetinit! Bineinteles, ca pana sa incetineasca si ei au construit pana nu au mai putut, lucruri pe care nimeni niciodata nu o sa le foloseasca. Au crezut si ei, ca si ai nostrii conducatori, ca poti construi o tara prospera, cu un popor sarac. Dar nici Fed-ul nu-i departe. Acesta, “in intelepciunea sa infinita” a reusit “elegant sa pompeze aproape toate preturile activelor” pentru a realiza “un efect de bunastare”Wolf Richter – Business Insider.

Dar in final tot pretul petrolului este cel care trebuie sa ne ingrijoreze, si un element important care poate destabiliza economia globala. Dar la noi in tara nimeni nu pare nici macar sa observe acest lucru. Probabil nici macar nu stiu exact cati oameni lucreaza in acest sector si in industriile conexe.

Inca un lucru pentru cei care vad in valoarea de 33 USD +/- un posibil suport, dupa analiza tehnica. Analiza fundamentala primeaza, iar in acest moment analiza fundamentala este total defavorabila oricarui suport.