• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Pattern 2

In prima imagine este prezentat un pattern de inversare de trend numit Head-And-Shoulders.

Conform teoriei MAX(T-1 ) = MAX(T1 ) < MAX(T ), iar minimele care urmeaza momentelor T-1 si T ar trebui sa fie deasemenea egale (a se vedea linia rosie desenata pe grafic).

In cea de a doua imagine este prezentat un trend crescator cu maxime si minime ascendente.

Pana acum totul este bine si frumos. Dar in practica nu vom intalni (decat foarte rar) situatii atat de clare datorita zgomotului care distorsioneaza graficele activelor.

Deasemenea teoria ne invata sa identificam primul exemplu Head-And-Shoulders abia dupa formarea umerilor. Cum am putea profita daca suntem deja intr-o pozitie long sau tranzactionam pe o bursa care nu permite vanzarea in lipsa, ca de exemplu BVB?

Intr-o prima faza ar trebui sa identificam corect care dintre cele doua pattern-uri este. Daca sageata care separa minimele din imaginea a doua este mare (cam 50% sau peste din toata inaltimea graficului (diferenta dintre maxim si minim)) atunci cel mai probabil ne aflam in cazul doi, caz fericit.

Daca aceasta sageata este mica iar MAX(T1 ) < MAX(T0 ) atunci ne aflam in situatia din imaginea 1. Presupanand ca nu am cumparat la un pret ≈ MAX(T0 ) avem doua posibilitati: Daca investitia este gandita pe termen lung si nu s-au schimbat circumstantele care ne-au facut sa cumparam acel activ atunci putem pastra investitia si chiar ne mai putem sporii detinerile din acel activ, daca acesta ajunge la un pret convenabil noua si mai dispunem de lichiditati in contul de tranzactionare.

Daca investitia este gandita pe termen scurt si/ sau intrevedem alte oportunitati mai profitabile si mai putin riscante trebuie sa avem in vedere ca trendul descrescator va incepe cu multe reveniri. Spre exemplu in toamna anului trecut Electrica a inceput un astfel de trend descrescator.

Electrica 1y 2015

Dupa cum se observa (din pacate nu foarte bine) dupa maximul de 13,2 a atins succesiv maxime de 12.8, 12.6, 12.5 si 12.49. Se poate observa ca actiunile se apreciaza pana sub valorile atinse anterior, insa fara a cucerii pragurile psihologice (12.49 in loc de 12.5 diferenta este de 0.08%).