• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

Totdeauna ne-am temut de inflatie si de efectele nefaste ale acesteia. In ultimul timp insa auzim tot mai des prin presa si la televizor de pericolul de deflatie. Dar ce este mai periculoasa: inflatia sau deflatia?

O sa incepem aceasta discutie prin analiza vietii de zi cu zi si prin observarea modului in care cele doua procese ne influienteaza viata. Cu siguranta unii dintre noi isi mai amintesc inflatia galopanta din anii ’90. Altii insa erau prea tineri deci o sa iau un exemplu mult mai recent. Nu mai departe de anul trecut, in 2014, a inceput ieftinirea barilului de petrol. In acelasi an rubla ruseasca s-a devalorizat generand cea mai ridicata inflatie din ultimii 13 ani. Ce s-a intamplat atunci? Cetatenii acestei tari au inceput sa “investeasca” cumparand bunuri de folosinta indelungata: televizoare, laptop-uri, tablete si orice altceva numai sa-si cheltuie banii de teama ca in scurt timp acestia nu vor mai valora mare lucru.

Valoarea banilor scadea vazand cu ochii. Puterea de cumparare scadea, oamenii saraceau.

Pe de alta parte ganditi-va ce s-ar intampla daca masa monetara ar fi din ce in ce mai mica si toate bunurile s-ar ieftini pe zi ce trece?

In prima faza ne-am bucura nu? Fals. Nimeni nu ar mai cumpara decat strictul necesar, nimeni nu ar mai produce nimic si in final tot fara locuri de munca si fara bani am ramane.

Sa luam un exemplu simplist si ipotetic: O fabrica cheltuieste pe materie prima, forta de munca, taxe si impozite, publicitate etc. o suma X pentru a produce un lot de bunuri. In acest moment lotul de bunuri costa cu 5% mai mult decat cheltuielile fabricii, dar deflatia anuala este de 10%. Daca timpul de prelucrare al fabricii pentru realizarea acelor bunuri este de 1 an, atunci fabrica va pierde 5% in momentul in care le va vinde. De ce sa le mai produca?

Cel mai periculos lucru pentru o economie este ca banii sa aduca randament fara sa trebuiasca sa ii investesti. Sau daca ii investesti sa risti sa pierzi iar daca nu faci nimic sa castigi. Nu s-ar mai face investitii, nu s-ar mai crea locuri de munca si in final nimeni nu ar mai dispune de bani.

Deflatia face imposibila continuarea unei activitati. Aceasta afecteaza toti agentii economici iar prin ei toata populatia in general.

Dar am vazut ca nici inflatia in exces si nici deflatia nu sunt bune… Atunci ce e bun?

Ideal ar fi o inflatie mica, constanta, cam ca cea pe care tot incearca UE sa o atinga si mentina, care ar impulsiona companiile sa investeasca permanent pentru eficientizare, ar crea un mediu propice investitutional si ar prevenii “investitii” ca “tinerea banilor la saltea”.