• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Preturile la petrol sunt pe o traiectorie pozitiva, a patra saptamana consecutiv de castiguri, Brent incheind luna aprilie cu un avans de aproximativ 17%. Acest lucru insemna cel mai bun castig lunar pentru 2016.

De ce cresc preturile la petrol?

Raportul saptamanal al American Petroleum Institute a aratat o diminuare mai mare decat se astepta a stocurilor de petrol din SUA, aproape 1.1 milioane de barili, fata de 2.4 milioane de barili cat se asteptau analistii chestionati de Reuters.

Potrivit Reuters, de asemenea, contribuie la cresterea pretului petrolului si cresterea de pe piata a benzinei, datorita marjelor de rafinare a benzinei si a pretului futures al benzinei in crestere din cauza unor intreruperi de rafinare, a cumpararilor din Venezuela si o scadere a stocurilor din New York.

Scott Shelton, broker si specialist in marfuri, a oferit urmatoarea analiza pentru Reuters:

"Cred ca piata a devenit mai optimista cu privire la produsele petroliere... In cazul in care marjele de rafinare raman puternice, cresterea pretului petrolului va fi destul de puternica si va face ca stocurile de petrol sa scada in mod semnificativ".

Un dolar mai slab a sustinut de asemenea cresterile de martea trecuta. USD a scazut pe anticiparea ca Federal Open Market Committee, FOMC, va mentine ratele dobanzilor. Reuters a aratat ca USD a crescut la inceputul acestui an pe fondul asteptarilor normalizarii politicii monetare, lucru care a si mentinut pretul petrolului la un nivel scazut.

Rapoartele cum ca Arabia Saudita si Kuweit-ul nu vor reporni curand campul petrolier Khafji, care a produs intre 280 si 300 de mii de barili pe zi inainte de a fi inchis in 2014, a sustinut, de asemenea, cresterea Brent.

Efectul Doha asupra pretului petrolului este limitat

Preturile la petrol au scazut dupa ce la reuniunea de la Doha de la inceputul acestei luni nu s-a reusit obtinerea unui acord cu privire la inghetarea productiei de petrol. Dar, de atunci, preturile la petrol au atins maximele de pana in acest moment din 2016 si s-a observat, tot mai evident, contractia furnizarii din partea producatorilor de petrol non-OPEC.

Strategul CMC Markets, Jasper Lawler, a descris pe buna dreptate pentru Reuters de ce preturile petrolului au crescut in ciuda acordului esuat. Iata ce a declarat acesta:

"A existat cu siguranta un punct de cotitura atunci cand am vazut selloff-ul initial de dupa intalnirea producatorilor... care s-a inversat si a continuat sa arate ca o inghetare a productiei este doar o mica parte din ceea ce a sustinut pretul si, intr-adevar, perspectivele aprovizionarii SUA cuplate cu dolarul conduc la intoarcere".