• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

O instalatie de foraj de astazi nu este la fel ca in urma cu 100, 50 sau chiar 10 ani. Instalatiile moderne au facut salturi importante in ceea ce priveste eficienta si productivitatea.

Dar, o constanta in istoria moderna a industriei este ca pentru o instalatie de foraj totul incepe cu o gaura in pamant.

Saptamana trecuta, numarul de instalatii de foraj din SUA a scazut la un nivel record, de cand Baker Hughes a inceput sa urmareasca datele, in 1949. Chiar daca am ajusta numarul de instalatii de foraj de astazi, cu un plus de 30%, pentru cresterea eficientei, tot ar fi mai scazut decat oricare numar inregistrat vreodata in istoria forajului din SUA.

 

Total rig count Baker Hughes

 

Cu toate ca nu avem evidente consistente ale numarului de instalatii de foraj active inainte de 1949, credem ca numarul acestora nu a fost atat de scazut de la inceputul istoriei moderne a petrolului din SUA, aproximativ in acelasi timp cu investirea in calitatea de al 16-lea presedinte al SUA a lui Abraham Lincoln.

In 1859, Edwin Drake a folosit prima platforma de foraj pentru a sapa un put in Pennsylvania. Succesul sau a marcat inceputul industriei de foraj petrolier, iar numarul de instalatii de foraj a crescut rapid, transformand bazinul Appalachian intr-un lider al productiei de petrol - furniza cam jumatate din cantitatea mondiala.

Pana in momentul in care Abraham Lincoln a devenit presedinte in 1861, numarul de instalatii de foraj din SUA - desi construite din lemn iar nu din otel de inalta tehnologie ca cele de astazi - a fost probabil acelasi cu cel de astazi sau chiar mai mare. Se crede ca nici o alta recesiune, de la inceputul industriei de foraj si pana astazi nu a dus la scaderea numarului de instalatii active la un asemenea nivel record.

Statistica saptamanala a numarului de instalatii de foraj

 

rig count Snapshot Baker Hughes

 

Entitatile independente E&P reduc CAPEX chiar mai mult decat se anticipase, iar cheltuielile agregate vor suferi taieri, anul acesta, cu probabil 40-50% mai mici decat in 2015. In timp ce aceste cifre saptamanale sunt fluctuante, pretul curent al petrolului va afecta in continuare stabilizarea numarului de instalatii de foraj active. Nivelul de 400 de instalatii terestre din SUA va fi testat in curand. Nivelurile curente nu sunt viabile si se vor traduce intr-un raspuns de productie semnificativ, mai tarziu in acest an sau in 2017.

US land rig count trends

 

In Canada, numarul de instalatii de foraj active a scazut cu 31, atingand 98 in aceasta saptamana.

 

Canadian rig count trends

 

Un rezumat regional al numarului de instalatii de foraj din bazine cheie este acela de mai jos. Cu 152 de instalatii active, Permian este in continuare bazinul cel mai activ. Eagle Ford, cu 43 de instalatii active este cel de al doilea mare bazin activ si a avut o scadere de 3 saptamana trecuta.

 

Baker Hughes reg rig count summary