• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Parlamentul SUA a votat vineri pentru ridicarea interdictiei, veche de 40 de ani, privind exporturile de petrol.

Parlamentarii au votat 261 la 159 pentru ridicarea interdictiei impusa de catre Congres dupa embargoul asupra tarilor arabe din anii 1970, cand pretul benzinei a devenit exorbitant.

Companiile spun ca permitand exporturile de petrol din SUA ar elimina denaturarea pietei, ar crea locuri de munca si ar stimula productia de petrol, care a crescut cu 80% incepand cu anul 2008 si a ajutat la scaderea pretului petrolului la jumatate fata de vara anului 2014.

"Un dolar sau doi in plus pentru pretul produsului nostru de astazi este foarte important, deoarece marjele noastre sunt incredibil de stranse", a declarat Doug Suttles, director executiv la Encana.

Casa Alba a amenintat ca se va opune proiectului de lege, spunand ca "nu este oportun in acest moment", a declarat in fata Congresului, in aceasta saptamana, Secretarul pe probleme de energie, Ernest Moniz, citand studii care mentioneaza ca impactul ridicarii acestei interdictii va fi limitat. Casa Alba a sustinut deasemenea ca Congresul ar trebui sa-si "concentreze eforturile pe sprijinirea tranzitiei la o economie cu emisii reduse de carbon".

Proiectul de lege a fost sustinut de 235 de Republicani si 26 de Democrati, cu putin sub 290 de voturi necesare pentru a trece peste veto-ul prezidential.

Piata petrolului a avut o reactie pasiva la votul din parlament, in parte din cauza perioadei prelungite de preturi scazute care au macinat activitatea industriei petroliere in cursul mai multor luni. Pe New York Mercantile Exchange pretul de referinta al petrolului s-a stabilit la 49.63 USD/baril, dupa ce crescuse la peste 50 USD/ baril la inceputul sesiunii.

Potrivit datelor guvernamentale, din cauza boom-ului de petrol, pretul mediu lunar pentru un galon de benzina a fost de 2.46 USD in luna septembrie, cel mai scazut din 2004.

sursa:wsj.com