• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Strategia de aparare a cotei de piata ramane in viata inaintea intalnirii Grupului de astazi de la Viena. Nici Arabia Saudita si nici Iranul nu intentioneaza sa isi reduca productia, deoarece ambele sunt prinse intr-o rivalitate geopolitica care s-a rasfrant asupra sectorului petrolier din ianuarie, cand sanctiunile asupra Iranului au fost ridicate. Rusia produce, de asemenea, la un nivel record, devenind un rival formidabil in lupta pentru cota de piata a OPEC, condus de catre Arabia Saudita. Luni a aparut si stirea conform careia membrii OPEC, Irak si Kuweit, intentioneaza sa continue agresiv urmarirea acestei strategii a cotei de piata.

Planul de investitii in petrol pe 5 ani al Kuweit-ului

Kuweit intentioneaza sa investeasca 110.4 miliarde USD in sectorul petrolier, in urmatorii cinci ani, a raportat Middle East Monitor ca ar fi spus Monitor Managing Director al Petroleum Corporation Kuweit, KPC, Wafaa Al-Zaabi, duminica. Luand cuvantul la deschiderea unei conferinte a petrolului din Kuwait City, Wafaa Al-Zaabi ar fi spus ca 96 de miliarde de USD din cei 110.4 vor fi alocati pentru a pune pe picioare proiecte de explorare. Restul vor fi investiti in operatiuni de rafinare si petrochimie. Middle East Monitor a raportat ca Wafaa Al-Zaabi ar fi spus ca statul Kuweit este pe punctul de a-si mari capacitatea de productie de petrol de la nivelul actual de 3 miliioane de barili pe zi, pana la 4 milioane de barili pe zi, pana in anul 2020. Acesta a declarat ca productia de gaze este de asemenea proiectata sa creasca pana la 2.5 miliarde CF/ zi, pana in 2030. Raportul citeaza cifrele Arab Petroleum Investment Corporation, APICORP, care arata ca volumul investitiilor in MENA din acest an este de aproximativ 900 de miliarde USD. Al-Zaabi a cerut sectorului privat din Kuweit sa participe la punerea in aplicare a strategiei KFC, iar bancilor sa finanteze proiectele de petrol din Kuweit si din alte parti.

Irak-ul creste exporturile de petrol

Potrivit unor surse Reuters, Irak-ul va furniza partenerilor sai inca cinci milioane de barili de titei in plus, luna viitoare. Potrivit raportului, al doile mare producator al OPEC, o sa isi atinga scopul privind exportul volumelor record de petrol de la terminalele din sud in luna iunie, de 3.47 milioane de barili pe zi.

Irak-ul se alatura astfel Arabiei Saudite, Kuweit-ului, Iranului si EAU care intentioneaza sa mareasca livrarile de petrol brut in trimestrul al treilea al acestui an. Irak-ul intentioneaza sa isi mareasca productia de petrol cu pana la o treime pana in 2020.

Trei surse au declarat pentru Reuters ca Oil Marketing Company, SOMO, a Irak-ului a alocat deja cinci milioane de barili suplimentari pentru partenerii sai printre care amintim Eni, Lukoil si PetroChina. O sursa din industria de petrol din Golf a declarat pentru agentia de stiri ca petrolul in plus a fost alocat "din cauza presiunilor contractorilor TLC".

TLC = Contracte de Servicii Tehnice.