• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Vineri, 4 decembrie a avut loc conferinta semi-anuala a OPEC. Refuzul sau incapacitatea lor de a decide cu privire la absolut orice a fost intradevar o surpriza, deoarece fiecare membru individual si-a mentinut pozitia sa istorica in mod ferm. Fiecare membru le-a cerut insistent celorlalti: "Tu sa tai!". Desigur ca nici un membru nu a acceptat aceasta cerere de sacrificiu.

In conferinta de presa care a urmat citirii oficiale a comunicatului, Presedintele Conferintei si Secretarul General al OPEC au imprumutat din pozitia fiecarui membru, "Tu sa tai!", si au aplicat-o la nivel mondial. Ei acum fac apel la toti  membrii non-OPEC sa-si reduca productia de petrol. Mai mult, ei au promis ca in momentul in care restul lumii se va incadra in conformitate cu dorintele lor, le va parea rau de incapatanarea lor si, de asemenea, vor participa la reducerea de productie, cu mentiunea ca trebuie sa faca loc pentru Iran, Irak si pentru oricine altcineva din OPEC, care "are nevoie de venituri".

Pe scurt, OPEC, neluand nici o decizie, a legalizat supraproductia fata de sistemul de cote. Prin neluarea vreunei masuri, OPEC, in esenta, a dat unda verde supraproductiei, declarand ca va mentine nivelul actual de productie, care este cu aproximativ 1.5 milioane de barili pe zi deasupra contingentului.

Dupa multe speculatii, cota exacta de productie nu a fost nici macar mentionata de catre OPEC in conferinta de presa, fapt ce va pune la indoiala relevanta OPEC ca si grup. Daca cotele nu inseamna nimic si membrii grupului nu pot convenii la schimbarea cotelor, atunci ce rol are OPEC?

Pretul petrolului a fost volatil vineri, pe masura ce "povestea" a evoluat

Pretul petrulului a fost volatil vineri dimineata. Informatiile aparute inainte de conferinta de presa, cum ca OPEC a decis sa ridice cota de productie la 31.5 milioane de barili pe zi au trimis WTI sub pragul de 40 USD/ baril. Spre pranz WTI se tranzactiona in jurul valorii de 40.2 USD/ baril.

 

 

Batalia pentru cota de piata continua

Decizia de vineri reflecta o recunoastere a nivelurilor de productie existente si, in esenta, ofera celor 13 membrii, Indonezia s-a alaturat vineri, o carte in alb pentru a produce netinand cont de cota. Pentru moment, 30 de milioane de barili pe zi este istorie, s-au mai bine zis 31.5 este noul 30, iar productia efectiva de astazi nu este o cota, membrii fiind liberi sa produca dincolo de aceasta. Lupta pentru cota de piata continua.

Tulburari intra-OPEC

Decizia de astazi reflecta de asemenea o criza in interiorul OPEC. Se pare ca fiecare membru OPEC sustine taieri de productie de la alt membru. Dar nimeni nu este dispus se reduca din propria productie.

Arabia Saudita ia avant in loc sa incetineasca in lupta sa pentru cota de piata. In acest moment nu are o cota stabilita de care sa isi faca griji.

  • aparitia Rusiei ca si principal competitor pentru cota de piata a Arabiei Saudite
  • implementarea reintoarcerii Iranului pe piata globala a petrolului anul urmator
  • sporirea tensiunilor geopolitice intre Arabia Saudita, Rusia si Iran peste crizele din Siria si Yemen

Toate acestea par sa fi format o mare parte din pozitia Arabiei Saudite de vineri din Viena.

Unii membri doresc o taiere

Decizia grupului condus de Arabia Saudita vine in ciuda pretentiilor unor membrii mai saraci de a reduce productia. In ultima perioada Venezuela, Iranul si Algeria au fost printre tarile care au cerut OPEC reducerea productiei de petrol.

Ministrul Petrolului al Arabiei Saudite, Ali Naimi, a declarat, inainte de intalnire, ca o parte din cresterea productiei iraniene de anul urmator datorata ridicarii sanctiunilor occidentale, va putea fi absorbita de piata datorita cresterii cererii de petrol.

In ceea ce priveste cererea de petrol, China va dubla probabil achizitiile sale de petrol pentru a profita de colapsul pretului la petrol. Pentru China este prognozata o cretere de 70-90 de milioane de barili de petrol pentru anul 2016, petrol care va fi stocat.

In concluzie "Taiati voi nu noi!".