• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pretul petrolului scadea luni dimineata, dupa ce cabinetul Arabiei Saudite a declarat ca este pregatit sa colaboreze cu colegii OPEC si furnizorii non-OPEC, pentru a stabiliza piata petrolului. Vocea Arabiei Saudite in piata a fost un factor important de influenta al pretului petrolului pe termen scurt, dar pretul petrolului a fost deja destul de stabil in intervalul 40-50 USD/ baril timp de trei luni. Pentru moment, se pare ca provocarile fundamentale de pe piata petrolului sunt mult prea serioase pentru a putea fi depasite cu vagi comentarii de stabilitate.

Un plan mai explicit pentru a ridica pretul petrolului prin borduri de productie reale ar fi mult mai nimerit. O schimbare reala de politica este necesara, nu o schimbare subtila de ton.

Barclays a afirmat luni ca declaratia Arabiei Saudite nu reflecta o schimbare de politica reala inainte de intalnirea OPEC din 4 decembrie.

Venezuela a avertizat luni ca pretul petrolului ar putea scadea spre 25 USD/ baril, daca OPEC nu actioneaza pentru a reduce productia la reununea din 4 decembrie.

Arabia Saudita subliniaza angajamentul de cooperare

In urma intalnirii saptamanale, cabinetul Arabiei Saudite a declarat, luni, angajamentul de a lucra impreuna cu colegii sai si membrii non-OPEC pentru a aborda piata excedentara.

"Cabinetul a subliniat rolul Regatului in stabilitatea pietei petrolului, disponibilitatea sa constanta, cooperarea continua cu toti producatorii de petrol si tarile exportatoare", a raportat Agentia de Presa a Arabiei Saudite.

Ceea ce este notabil aici este lipsa de specificitate din aceasta declaratie.

Arabia Saudita nu a spus ca va reduce plafonul de productie recomandat OPEC, de 30 de milioane de barili pe zi si nici nu a dat detalii despre ce inseamna aceasta colaborare.

Declaratia de luni urmeaza unui comentariu de joia trecuta al ministrului petrolului saudit, Ali Naimi, conform caruia Arabia Saudita, colegii OPEC si producatorii non-OPEC lucreaza pentru a aborda piata mondiala a petrolului.

"Arabia Saudita este un producator foarte fiabil. Colaboram cu OPEC si tarile non-OPEC pentru a stabiliza piata petrolului", a declarat acesta intr-o conferinta de presa, saptamana trecuta, in Bahrain.

Faptul ca traderii nu se inghesuiau sa cumpere petrol indica faptul ca statusul de piata bearish se mentine. In trecut cand Arabia Saudita facea declaratii, piata reactiona, dar nu a fost cazul si zilele acestea.

In schimb partenerul Venezuela pare sa influenteze traderii mai mult chiar decat conducerea OPEC, Arabia Saudita.

Venezuela: Daca OPEC nu actioneaza pretul petrolului ar putea sa scada spre 20

Duminica, Reuters l-a citat pe ministrul petrolului venezuelean, Eugenio del Pino, spunand ca "OPEC trebuie sa faca ceva curand... Nu suntem de acord cu pozitia care spune ca piata va dicta, cumva, pretul petrolului. Nu suntem de acord cu pozitia Arabiei Saudite".

Acesta a adaugat: "Iranul anunta ca productia va creste de indata ce sanctiunile vor fi ridicate si trebuie sa facem ceva. Noi (OPEC) nu putem permite sa intram intr-un razboi al preturilor. Noi trebuie sa stabilizam piata.

Ca raspuns la intrebarea: cat de jos ar putea sa scada pretul petrolului daca OPEC nu isi schimba strategia de aparare a cotei de piata, acesta a raspuns: "Spre 25".

Peste 30 de falimente in industria E&P in 2015, si ar mai putea urma

Zeci de producatori de petrol si gaze din America de Nord au demarat "Capitolul 11", cazuri de faliment. Exemplele recente includ: Escalara Resources Co., RAAM Global Energy Company etc.

Cele 36 de "Capitolul 11" din industria E&P, cazuri intentate pana acum in acest an, implica 13 miliarde USD in datorii si indicatorii economici si indicatorii industriei sugereaza ca se vor inmulti aceste cazuri pana la finalul anului.

Norvegia: Cheltuielile din sectorul O&G vor scadea dramatic in 2016

Companiile O&G din Norvegia se asteapta ca investitiile din 2016 sa scada brusc, deoarece pretul petrolului nu prezinta semne de recuperare pe termen scurt.

Statistica din Norvegia a lansat o ancheta oficiala, marti, care arata ca firmele din O&G care opereaza investitii vor scadea la 22.3 miliarde USD, cu 10% mai jos fata de maximul atins anul trecut.

Cu toata aceasta lipsa de intentie a OPEC in a-si prezenta viziunile si metodele de actiune, scenariul in "V" pare tot mai plauzibil, dar nu mai este clar pana la ce minim sunt dispusi sa mearga cei care controleaza piata petrolului.