• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

 

Vladimir Dzhabarov, prim-vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Internationale al Consiliului Federatiei Ruse, a fost citat de Sputniknews ca spunand: "Ar trebui ca Arabia Saudita sa intre intr-o confruntare directa cu armata Siriana si piata petrolului va suferi imediat o destabilizare".

Merita mentionat faptul ca Rusia a fost deosebit de clara in ultimele saptamani cu privire la piata petrolului. La sfarsitul lunii trecute, Rusia si-a scos antenele cel mai probabil cu intentia de a smulge un raspuns din partea OPEC cu privire la indiciile unei posibile intalniri in urmatoarele doua luni, care ar produce un acord privind reducerea productiei de petrol. Pretul petrolului a raspuns, si anume cu o volatilitate. De asemenea, sperantele pentru o astfel de intalnire s-au stins rapid.

Mai trebuie sa adaugam si faptul ca turbulentele din Orientul Mijlociu au starnit o teama atipica, a "eruptiei in aprovizionare" in loc de "intrerupere a aprovizionarii". Acest lucru se datoreaza faptului ca principalii antagonisti din regiune sunt Arabia Saudita si Iranul, ambii fiind pe cale sa-si sporeasca productia de petrol ca o noua etapa a razboiului de proximitate. Acest lucru a inceput cu ruperea relatiilor diplomatice cu Iranul de catre Arabia Saudita la inceputul lunii ianuarie. Lucrurile continua cu Iranul care se intoarce pe piata petrolului si cu statele OPEC conduse de Arabia Saudita care continua sa produca netinand seama de nici o cota.

Deci, tinand seama de aceste realitati este important sa se ia in considerare spusele lui Dzhabarov in imaginea de ansamblu: Rusia si Iranul sunt aliate in Siria. SUA se lupta cu ISIS in Siria. Arabia Saudita se simte din ce in ce mai izolata in zona, din cauza acestei aliante si a acordului P5+1 si Iran. Din acest motiv, Arabia Saudita incearca sa intareasca relatiile cu SUA in acest moment.

Ministrul de Externe saudit, Adel Al-Jubeir, a fost citat de Associated Press ca ar fi spus luni, dupa intalnirea cu secretarul de stat american, John Kerry: "Coalitia va functiona in modul in care a functionat si in trecut, ca o coalitie internationala, chiar si atunci cand exista un contingent de forte terestre in Siria".

"SUA este liderul coalitiei internationale in Siria", a spus acesta. "Nu ar fi nici o coalitie internationala contra ISIS in Siria, daca SUA nu ar fi facut acest efort", a continuat el. Al-Jubeir nu a oferit nici un detaliu cu privire la "cum", "cand" sau "cat de multe trupe".

Arabia Saudita incearca sa recupereze influenta geopolitica pe care o considera slabita ca urmare a consolidarii relatiei SUA - Iran, precum si a cooperarii dintre Rusia si Iran din Siria.

Cu toate acestea, in plus fata de reafirmarea pozitiei de lider in regiune, Arabia Saudita incearca sa demonstreze ca este dispusa sa abordeze ingrijorarile SUA cu privire la amenintarea ISIS pentru stabilitatea regiunii.