• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pretul petrolului a sarit cu aproximativ 5%, la aproape 35 USD/ baril pe parcursul zilei de ieri, in urma rapoartelor potrivit carora ministrul rus al energiei era pregatit sa convoace impreuna cu Arabia Saudita o intalnire OPEC, pentru a discuta posibilitatea de a reduce productia. Delegatii OPEC au negat existenta unei intalniri planificate. Exista obstacole semnificative in calea acestei actiuni coordonate, deci in acest moment este doar o discutie. Dar pentru ca aceasta "discutie" implica doi producatori de top din lume, piata raspunde iar pretul petrolului creste.

Rusia spune ca exista o propunere din partea Arabiei Saudite

Joi, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat ca Arabia Saudita a propus sa reduca productia de petrol cu pana la 5% per producator, in scopul de a sprijini pretul petrolului care a scazut cu aproximativ 70% din vara anului 2014. Acest lucru se traduce printr-o reducere a productiei pentru Rusia de aproximativ 500 de mii de barili pe zi. Financial Times raporteaza ca cele doua tari sunt in discutii cu privire la prabusirea preturilor petrolului de aproape 18 luni, dar nu au ajuns aproape de incheierea vreunui acord.

Arabia Saudita neaga

Potrivit unui raport al Bloomberg de joi dupa-amiaza, patru delegati OPEC au declarat ca nu au cunostinta despre nici o discutie planificata. Un delegat a declarat pentru Bloomberg ca Arabia Saudita nu a propus reducerea productiei cu 5%. Un alt delegat a declarat pentru Wall Street Journal ca reducerea productiei a fost propusa de Venezuela si de catre Algeria, dar nu de catre Arabia Saudita. Cu toate acestea, delegatul a declarat pentru Wall Street Journal ca Arabia Saudita si colegii sai din Golf sunt "gata sa coopereze cu altii" pentru a aduce stabilitate pe piata petrolului.

Mai devreme, Reuters il cita pe ministrul rus, Alexander Novak, spunand ca "intr-adevar, acesti parametri au fost propusi, reducerea productiei pentru fiecare tara cu pana la 5%... Acesta este un subiect de discutii despre care este prea devreme sa vorbim".

Alexander Novak le-a mai spus reporterilor ca o intalnire intre OPEC si oficialii pe probleme de petrol non-OPEC a fost propusa pentru luna viitoare pentru a discuta despre piata petrolului.

Rusia este din nou pregatita pentru a inregistra productii record

Bloomberg a mai declarat joi dimineata ca Rusia este pregatita sa depaseasca un nou record post-sovietic in ceea ce priveste productia de petrol. Tara este pe punctul de a atinge 10.89 milioane de barili pe zi in luna ianuarie, reprezentand o crestere cu 83 de mii de barili pe zi potrivit estimarilor Bloomberg. Aceasta ar fi cea mai mare crestere lunara din septembrie 2014.

Potrivit Bloomberg, Novak si oficiali rusi din industrie au discutat cu reprezentantii OPEC miercuri seara. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a fost citat spunand: "Problema volatilitatii pe piata petrolului se discuta in mod activ... Este prea devreme pentru a prezice rezultatul acestor discutii".

Potrivit rapoartelor Bloomberg, CEO-ul Transneft, Nikolay Tokarev, care a participat la discutii, a declarat pentru mass-media ca este nevoie de dialog cu Arabia Saudita despre piata petrolului si posibilitatea participarii la discutii cu grupul condus de Arabia Saudita a fost dezbatuta miercuri seara la intalnire.

Exista numeroase bariere impotriva actiunii coordonate

Cu toate aceste, statele membre OPEC sunt pentru aderarea la strategia publica a grupului de aparare a cotei de piata care a fost respectata ferm in ultimul an si jumatate. Anas Al-Saleh, in calitate de ministru al Kuweitului pe probleme de petrol a declarat marti ca OPEC nu isi va reduce productia daca alti producatori nu vor coopera.

Exista in continuare alte bariere semnificative la o actiune coordonata. Iranul se pregateste sa isi sporeasca exporturile cu 500 de mii, un milion de barili pe zi. De asemenea, rivalitatea geopolitica dintre Arabia Saudita si Iran este de asteptat sa se manifeste prin productia de petrol.

Ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre cele doua state, ambele parti sunt acum implicate in razboaie de proximitate in Yemen si Siria. Mai este de adaugat si faptul ca Rusia s-a alaturat Iranului in sprijinirea presedintelui Siriei, Bashar Al-Assad.