• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Ministrul Petrolului al Arabiei Saudite , Ali Naimi, a afirmat anul trecut in decembrie: "Este rezonabil pentru un producator extrem de eficient sa-si reduca productia, in timp ce producatorul cu o eficienta scazuta continua sa produca? Aceasta este o logica gresita. Daca reduc, ce se imtampla cu cota mea de piata? Pretul va urca, si rusii, brazilienii si producatorii de petrol de sist din SUA imi vor lua cota de piata.

Luni, cei doisprezece membrii ai OPEC si-au exprimat ingrijorarea fata de scaderea pretului petrolului si au declarat ca sunt pregatiti sa discute cu alti producatori. Aceasta este mai degraba o schimbare de atitudine, decat o schimbare strategica.

Drept raspuns la atitudinea OPEC si la declaratiile AIE, luni WTI s-a tranzactionat si cu 48.26 USD/ baril, cea mai mare de la finalul lunii iulie.

OPEC este gata sa vorbeasca si cu alti producatori

"Presiunea continua de astazi asupra preturilor, determinata de o productie mai mare, impreuna cu speculatiile din piata, ramane un motiv de ingrijorare pentru OPEC si membrii sai, si pentru toti stakeholderii."

OPEC a declarat ca reinnoieste apelul la dialog, date fiind aceste preocupari: "OPEC, ca intotdeauna, va continua sa faca toate eforturile pentru a crea conditii corecte, care sa permita pietei petrolului sa atinga preturi echitabile si rezonabile."

"Asa cum a subliniat OPEC in numeroase randuri, Organizatia este pregatita sa discute cu toti ceilalti producatori. Dar acest lucru trebuie sa fie pe un teren de egalitate. OPEC isi va proteja propriile interese."

Presedintele Venezuelei Nicolas Maduro se intalneste cu presedintele Rusiei Vladimir Putin

Acest buletin al OPEC vine in conditiile in care presedintele venezuelean Nicolas Maduro, intentioneaza sa se intalneasca cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la sfarsitul acestei saptamani in China, pentru a discuta "posibile masuri reciproce" care sa stabilizeze pretul petrolului la nivel mondial, a declarat un oficial de la Kremlin, Yury Ushakov, luni pentru Reuters.

Intr-un raport al Wall Street Journal, de saptamana trecuta, se arata ca Venezuela, care a fost devastata de scaderea pretului petrolului, a facut presiuni pentru o intalnire de urgenta cu Rusia, pentru a concepe un plan care sa stopeze scaderea pretului petrolului.

La inceputul acestei luni, Algeria a circulat o scrisoare in interiorul OPEC, indemnand grupul sa convoace o reuniune de urgenta.

Comentariul OPEC

"Pretul petrolului la nivel international, a suferit in luna iulie cel mai mare declin lunar de la prabusirea Lehman Brothers, la sfarsitul lui 2008 in SUA, marcand inceputul crizei financiare globale. Presiunea continua de astazi asupra preturilor, determinata de o productie mai mare, impreuna cu speculatiile din piata, ramane un motiv de ingrijorare pentru OPEC si membrii sai, si pentru toti stakeholderii.

In afara de pierderile evidente de venituri, atat de necesare pentru dezvoltarea socio-economica a tarilor membre, exista temeri tot mai mari ca, in contextul actual, pretul scazut, investitiile in viitoare capacitati aditionale vor continua sa fie suspendate sau anulate cu totul.

Avantajele pe termen lung sunt asociate cu aducerea unor noi capacitati pe piata, industria nu isi poate permite noi taieri de cheltuieli, in special avand in vedere asteptarile pe termen lung pentru cererea de petrol, care indica o crestere considerabila a consumului de petrol la nivel mondial, cel putin in urmatoarele doua decenii.

Imposibilitatea de a investi in acest moment ar putea insemna preturi, in anii urmatori, inconpatibile cu ceea ce ar putea fi numit rezonabile, atat pentru consumatori cat si pentru producatori.

Pe de alta parte este putin cam mult sa te astepti, ca in actualul climat economic, companiile sa riste cheltuieli semnificative. Ele au deja destule pe cap, in a face economii si a gasi modalitati de reducere a costurilor, in proiectele deja existente si de a potrivi bugetele operationale pentru preturile mici de astazi.

Singurul lucru bun pentru a iesi din aceasta perioada de preturi mici, este ca preturile mici incurajeaza consumul, crescand astfel cererea. Situatia curenta, se pare ca nu face exceptie. In fapt trei dintre institutiile cu autoritate in industrie, OPEC, AIE, cu sediul la Paris si Energy Information Administration, SUA, au prognozat cresterea cererii de petrol, anul viitor. Previziunile lor arata ca acest lucru se va intampla datorita cresterii economiei globale, care va antrena cresterea pretului petrolului.

Raportul lunar pe piata petrolului OPEC, MOMR, pentru luna august arata ca, avand in vedere cresterea peste asteptari, a cererii de petrol pana in prezent,  impreuna cu semne de pick-up in economiile tarilor mari consumatoare, cererea de petrol in lunile urmatoare ar trebui sa continue sa creasca.

Acesta adauga faptul ca aceasta evolutie ar servi, de asemenea, pentru a reduce treptat decalajul dintre bazele cererii si aprovizionare.

Proiectiile Secretariatului OPEC au la baza o crestere economica mondiala de 3.2% in acest an, cu o performanta mai buna programata pentru 2016, de  3.5%.

De subliniat este faptul ca regiunile OCDE si Zona Euro, care au stagnat anii trecuti, sunt de asteptat sa creasca cu 2.1%, respectiv 1.3% anul urmator.

Adaugand ecuatiei ca India va creste cu 7.7% in 2016, China va avea o crestere relativ solida de 6.5%, in timp ce Rusia si Brazilia se pare ca vor iesi din recesiune si se poate aprecia de ce exista optimism de crestere a cererii de petrol.

Cifrele OPEC arata ca cererea de petrol, in acest an, este de asteptat sa creasca cu 1.38 milioane de barili pe zi, de la nivelul de 92.7 milioane de barili pe zi din 2014, in timp ce in 2016 este de asteptat sa se adauge 1.34 milioane de barili pe zi de la cresterea economica.

Toate acestea sunt de bun augur pentru pretul petrolului si sunt de asteptat sa joace un rol important in stabilizarea pietei petrolului.

Istoria ne-a invatat in mod repetat, ca atunci cand ne ocupam cu ceva asa de complex si complicat cum este piata internationala a petrolului, care implica multe interese, rareori va fi simplu.

Dar daca proiectiile ample privind cererea de petrol sunt corecte, atunci trebuie sa asteptam sa iesim din furtuna si sa se intoarca vremurile bune.

Inutil sa spunem, ca OPEC, ca intotdeauna, va continua sa faca toate eforturile pentru a crea conditii corecte, care sa permita pietei petrolului sa atinga preturi echitabile si rezonabile.

Cooperarea este si va ramane mereu cheia in viitorul pietei petrolului si de aceea toti stakeholderii trebuie sa continue dialogul.

Nu exista nici o solutie rapida, dar daca exista dorinta de a face fata provocarilor din industria petrolului, impreuna, atunci perspectivele pentru viitor trebuie sa fie mult mai bune decat cele cu care se confrunta toti cei implicati in industria petrolului in momentul de fata. Doar timpul va spune."

sursa: oilpro.com