• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Preturile la petrol sunt in crestere, la cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, pretul petrolului Brent ajungand la 49.67 USD/ baril in aceasta dimineata, iar pretul petrolului WTI la 49.12 USD/ baril.

Incendiile de padure din nisipurile de petrol din Canada, care au inchis o productie de petrol de mai mult de 1 milion de barili pe zi in ultimele doua saptamani, au provocat o intrerupere a aprovizionarii, nu din cauza infrastructurii de petrol deteriorate, ci, deoarece prudente, companiile si-au evacuat angajatii din motive de siguranta. Piata este in tema cu aceasta perturbare deci, in consecinta, cresterile sunt temporare.

De asemenea, la acest spike al pretului la petrol contribuie si atacurile militantilor din Nigeria, care au condus productia tarii la minimele ultimelor 20 de ani, confiscand locul Nigeriei de producator de top in Africa - Angola detine pozitia acum.

Si apoi, mai exista Goldman Sachs care, luni, a ridicat previziunile pentru pretul petrolului la 51 de USD/ baril pana la sfarsitul anului 2016. Cu toate acestea, banca si-a mentinut punctul de vedere bearish pentru 2017, spunand ca oferta excedentara ar putea deveni din nou preocuparea dominanta, iar preturile la petrol ar putea sa scada inapoi spre 45 USD/ baril.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, intreruperile din cauza incendiilor de padure din Canada au, probabil, un caracter temporar. Perturbarea din Nigeria, are un potential mai de lunga durata dar, si aici, am putea vedea o revenire daca luptele se diminueaza.

Adaugati la aceste fapte ca ceilalti producatori OPEC continua sa produca la capacitate maxima, iar unul dintre acesti producatori, Libia, ar putea sa isi depaseasca problemele de productie, deoarece fractiunile rivale din aceasta tara au ajuns la un acord preliminar.

In concluzie, volatilitatea conduce acum preturile din piata petrolului si, inevitabil, se naste intrebarea: "Ce se va intampla in continuare?"