• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Intr-adevar creditul companiilor petroliere si multitudinea de obligatiuni corporative care au ca baza pretul petrolului sunt o problema pentru sectorul financiar. Dar se face o comparatie intre aceasta situatie si situatia din 2008 intr-un mod destul de superficial. In primul rand se pune semnul egal intre corporatiile petroliere si consumatorii creditelor subprime, oameni obisnuiti, persoane fizice. In al doilea rand, astazi nu mai putem vorbi de acel optimism exorbitant. Astazi pietele inca au in memorie acel moment si reactioneaza mai degraba intr-un mod pesimist. Situatia poate parea asemanatoare, dar in nici un caz nu este similara.

Faptul ca doar traderii de petrol ar detine informatii cu privire la directia economiei mondiale, pare o teorie destul de greu de crezut. Toata lumea cunoaste faptul ca aceasta economie mondiala este subreda, iar programele de stimulare financiara au fost gandite pentru a oferi o gura de oxigen si o relansare temporala pana ce aspectele structurale vor putea fi imbunatatite. Aceasta a fost, cel putin atunci, in 2008-2009, teza care a fost lansata. Scaderea dobanzilor cheie, programele ca cel al BCE, Quantitative Easing, si altele au avut, s-au cel putin asa ar fi trebuit sa aiba, rolul de a ajuta economia sa functioneze pana in momentul in care aspecte cheie, fundamentale, vor fi rezolvate. Dar in fapt ce s-a intamplat? Au inlocuit creditele subprime si consumul artificial generat pe astfel de credite cu un alt consum, cel al Chinei. Acum, cand China creste cu 6% an la an, aceasta crestere este considerata in fapt o scadere. Nu mai este suficienta. De ce? Pentru ca singura schimbare a fost aceea a unui consumator artificial cu altul, rol pe care il joaca acum China, tara care ar trebui sa aiba o crestere exponentiala de la an la an. Si toate aceste lucruri pentru ca "reforma" punctelor cheie din economii nu a mai avut loc.

Pe langa efectele asupra sistemului financiar generate de problemele companiilor din industria O&G, exista si efecte socio-economice. In Romania peste 100 de mii de oameni lucreaza in aceasta industrie sau in industrii conexe. Cu un an in urma, aproximativ 20 de mii lucrau numai la compania OMV Petrom, iar pana in septembrie 2015 numarul acestora a fost redus cu peste 10%.

In ce directie vor evolua pietele in acest an? Ar fi imposibil pentru cineva sa spuna in acest moment daca in sus sau in jos. Depinde de ceea ce se va intampla in continuare. Daca pretul petrolului se va stabiliza si petrolul se va tranzactiona la o valoare medie, sau daca macar aparent se vor rezolva anumite probleme legate de China, atunci vom avea o evolutie pozitiva. Daca nu, aceasta situatie se va agrava si expunerile bancilor si a fondurilor de investitii pe China isi vor spune cuvantul.