• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Bloomberg a raportat miercuri ca indicele United Arab Emirates NBD Purchasing Managers Index pentru Arabia Saudita a scazut la 53.9% in luna ianuarie, cea mai mica valoare din istoria de sase ani si jumatate a studiului, ca urmare a efectului scaderii pretului petrolului pentru cel mai mare exportator din lume.

PMI este o masura a cresterii economice din Arabia Saudita pentru sectoarele non-petroliere. PMI indica de asemenea o scadere a ritmului de crestere, scazand la 52.7% in luna ianuarie, scadere ce reprezinta minimul ultimelor 46 de luni.

Din vara anului 2014 cand pretul petrolului a inceput sa scada, Arabia Saudita a redus cheltuielile, a taiat subventiile si recent chiar a vehiculat idea unui IPO derulat de catre stat a gigantului Saudi Aramco.

Khatija Haque, director de cercetare pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord la Emirates NBD, a fost citata de catre Bloomberg spunand: "Incetinirea cresterii in sectoarele non-petroliere este in linie cu asteptarile noastre, pe masura ce economia se ajusteaza la preturi mai scazute ale petrolului si politica fiscala este ajustata in mod corespunzator". Aceasta a mai adaugat ca volatilitatea de pe piata financiara globala si "cresterea ingrijorarilor legate de cresterea din China si a economiei mondiale sunt de natura sa influenteze sentimentul [economic]".

Oficialii Arabiei Saudite au spus im mod repetat ca Regatul este suficient de puternic pentru a rezista la scaderea pretului petrolului. Bloomberg a aratat ca in decembrie activele externe ale bancii centrale au scazut cu mai mult de 19 miliarde USD, pe masura ce tara apeleaza la rezerve din cauza scaderii pretului petrolului.

Cu toate acestea, rezervele Arabiei Saudite raman printre cele mai ridicate la nivel global, fiind in prezent de aproximativ 608 miliarde USD, dupa declinul de 115 miliarde de anul trecut.