• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Privind graficul si reanalizand toate informatiile disponibile pana in acest moment, mi se pare tot mai credibil scenariul pe care vi l-am expus si in urma cu cateva luni, conform caruia pretul petrolului va atinge minimul din ianuarie 2009, urmat apoi de o revenire in "V".

De ce nu pare credibil scenariul AIE, conform caruia pretul va creste lent, pe masura ce volumele in exces vor fi asimilate de piata? Pentru ca acesta nu este obiectivul OPEC. OPEC este dispus sa piarda pentru a-si recastiga cota de piata, pentru a-si eleimina competitorii, iar nu pentru a invata piata sa consume mai mult la un pret cat mai mic.

Pretul petrolului la nivelul la care se tranzactioneaza astazi este nociv nu numai pentru economia globala in ansamblul ei, ci si pentru tarile a caror economie se bazeaza tocmai pe exportul de titei. De exemplu Arabia Saudita va inregistra deficit bugetar in 2015. Potrivit FMI acest deficit bugetar va depasi 20% din PIB. De ce ar dori Arabia Saudita un pret al petrolului care sa creasca lent pe masura ce surplusul este absorbit de piata? Nu. Ori elimina concurenta si isi recastiga suprematia in piata, ori scumpesc petrolul, macar din pretul pe baril sa castige la nivelurile la care erau obisnuiti.

Pe de alta parte Arabia Saudita este pregatita sa coboare pretul petrolului spre 33 USD/ baril, spre minimul din 2009, pentru ca vor si pentru ca pot. Vor sa-si recastige suprematia pe piata petrolului, au interese politico-economice in regiune, vezi Interventia rusa in Siria, si mai presus de toate pot face fata din punct de vedere financiar unui pret la un minim istoric mult mai bine decat oricare alta tara.