• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pretul WTI a crescut cu 26% fata de minimul atins in august, dar au devenit din ce in ce mai frecvente prognozele cum ca pretul petrolului va atinge 20-30 USD/ baril.

Bearish este la moda deoarece a prezice lower-for-longer, jos pentru mai mult timp, pare mai sigur decat a prezice preturi de 70-80 USD/ baril.

Oricum ar fi, sentimentul de capitulare precede stabilizarea urmata de recuperare. In general oamenii au tendinta de a dramatiza. Cand pretul petrolului era de 144 USD/ baril, toata lumea il vedea depasind 200, iar acum considera ca fiind echitabil pretul de 20 USD/ baril.

Dar pentru a intelege daca poate fi benefic un sentiment bullish, sa punctam urmatoarele:

  • productia de petrol din SUA a incetinit;
  • forarea dupa noi zacaminte a incetinit deasemenea;
  • cererea este scazuta, dar mai exista sperante;
  • recastigarea cotei de piata s-a dovedit foarte costisitoare pentru statele din Golf;

Evident ca nimeni nu stie cu exactitate ce se va intampla si mai ales cand. Poate ajunge pretul petrolului la 30 USD/ baril? Sigur ca da. Dar sa ne amintim ca de trei ori pana acum WTI a gasit un suport solid in jurul valorii de 44 USD/ baril.

Saptamana trecuta, petrolul a avut cele mai mari castiguri saptamanale din 2009. Petrolul a castigat vineri dupa ce Rezerva Federala, Fed, a aratat ca nu se grabeste sa creasca ratele dobanzii cheie.

O prognoza pozitiva asupra pretului petrolului din partea PIRA Energy Group a sustinut deasemenea, pretul vineri. WTI atinsese 50.43 USD/baril, cea mai ridicata valoare din ultimele doua luni, in timp ce petrolul Brent se tranzactiona la 53.80 USD/ baril.

Intalnirea Fed a indicat ca mai multi factori de decizie, decat se anticipase, au ajuns la un consens pentru a amana prima crestere a ratei dobanzii cheie din ultimul deceniu.

Aceasta stire a incurajat deasemenea si pietele de capital, bursele europene crescand vineri pana la cel mai ridicat nivel al lunii.

Influentii analisti ai PIRA Energy Group au publicat joi o proiectie bullish a pretului petrolului, afirmand ca va atinge 70 USD/ baril pana la finalul anului 2016 si se va tranzactiona la 75 USD/ baril in 2017.

Tamas Varga, analist la compania de brokeraj PVM Oil Associates din Londra, a declarat pentru Reuters: "Intalnirea Fed si previziunile PIRA conduc pretul astazi... Cresterea este sustenabila pe termen scurt, dar va inceta undeva saptamana viitoare, deoarece, in general, suntem intr-o piata excedentara".

Oficialii Fed par gata de a implementa rate negative ale dobanzii cheie la viitoarea criza

Oficialii Rezervei Federale, Fed, par deschisi pentru a implementa rate negative ale dobanzii de politica monetara pentru a combate urmatoarea recesiune grava, chiar daca au respins aceasta optiune in timpul crizei financiare din 2009 si 2010.

"Unele experiente (din Europa) sugereaza ca am putea folosi rate negative ale dobanzilor, iar costurile nu sunt asa mari cum am anticipat", a declarat vineri intr-un interviu pentru CNBC, William Dudley, presedinte New York Fed.

Fed, sub fostul presedinte Ben Bernake, a luat in considerare implementarea ratelor negative in timpul crizei financiare, dar a respins idea.

Am mai spus si in alte articole: Fed greseste, dar Fed invata din greseli (spre deosebire de cei de la noi din tara). Acum Fed este gata sa adopte rate negative ale dobanzii de politica monetara, decat sa riste vreo catastrofa. A invatat de la Banca Nationala a Elvetiei si de la bancile centrale din Danemarca si Suedia si nu are o probelma sa adopte aceeasi metoda, chiar daca la scara mult mai mare.