• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pe masura ce data intrunirii de la Doha se apropie, devine tot mai putin probabil ca marii producatori de petrol sa ajunga la un acord care va sprijini in mod semnificativ piata mondiala de petrol.

Pretul petrolului reflecta aceasta indoiala, situandu-se in jurul celei mai scazute valori din ultima luna. Declaratia Arabiei Saudite ca s-ar alatura unei inghetari de productie numai daca si alti producatori ar fi de acord sa faca acest lucru, reiterarea Iranului ca va continua sa stimuleze productia si exporturile si ca nu va adera la o inghetare a productiei si raportarile Rusiei a inca o luna de productie record de petrol, s-au cumulat si pun presiune pe scaderea preturilor.

Ministrul iranian pentru probleme de petrol, Bijan Zanganeh, a fost citat de agentia de stiri Mehr in acest weekend, spunand ca "acordul dintre producatorii de top ai OPEC si exportatorii non-OPEC, de a ingheta productia la nivelurile din ianuarie este un lucru pozitiv".

Dar, Zanganeh a catalogat, de asemenea, cererea ca si Iranul sa participe la aceasta miscare, drept o "gluma" si "absurda". Intrebat daca va participa la urmatoarea intalnire de la Doha pe 17 aprilie, Zanganeh a raspuns ca "va participa daca va avea timp".

Intre timp, printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat pentru Bloomberg, vineri, ca Regatul ar fi de acord sa inghete productia numai in cazul in care si altii, inclusiv Iranul, ar face acest lucru.

Mai adaugam la aceste evolutii si faptul ca Rusia a raportat inca o luna de productie record in martie, 10.91 milioane de barili pe zi potrivit rapoartelor mass-media, acestea fiind cele mai ridicate nivele din 1987.

Reuniunea planificata pe 17 aprilie vine dupa un acord preliminar pentru inghetarea productiei de petrol la nivelurile din luna ianuarie, convenit in februarie intre Arabia Saudita, Qatar, Venezuela si Rusia.

Cu toate acestea, chiar daca productia este inghetata la nivelurile lunii ianuarie, acest lucru inseamna ca Arabia Saudita si Rusia vor produce aproape de capacitate maxima, Qatar si Venezuela oricum nu incercau sa isi stimuleze in mod semnificativ productia si Iranul si Libia sunt singurele puteri in cauza, pentru care inghetarea productiei ar insemna ceva.