• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

In raportul sau lunar, publicat luni dimineata, OPEC a declarat ca intreruperi ale aprovizionarii din Nigeria si Canada au "adus cererea si oferta mai aproape una de alta, decat multi s-au asteptat, crescand preturile". Raportul apare dupa ce grupul si-a reafirmat strategia de aparare a cotei de piata la inceputul acestei luni, in cadrul intalnirii sale bianuale.

Canada si Nigeria "intreruperi neasteptate"

Aceste intreruperi neasteptate vor ajuta piata mondiala de petrol sa devina mai echilibrata in a doua jumatate a anului 2016. "Excesul de oferta de pe piata este de natura sa scada in urmatoarele trimestre", conform raportului.

Atacurile militantilor in Nigeria comise de Niger Delta Avengers, au adus productia de petrol din tara la minimele ultimelor doua decenii, detronand Nigeria ca cel mai mare producator de petrol din Africa. De asemenea, aceste violente au fost vinovatul principal pentru scaderea productiei totale a OPEC, luna trecuta cu 100 de mii de barili pe zi, potrivit surselor secundare citate de raport. Acest lucru plaseaza productia OPEC in luna mai la 32.36 milioane de barili pe zi.

Intreruperi "ale lantului de aprovizionare"

OPEC a remarcat faptul ca intreruperile au afectat lantul de aprovizionare cu petrol:

Incendiile de padure din Canada, atacurile rebelilor din Nigeria si o greva in Franta au afectat aprovizionarea. Procesul de reechilibrare a pietei petrolului a fost, de asemenea, sustinut de un volum mare de intreruperi neplanificate in alte parti de pe glob, inclusiv o reducere in Orientul Mijlociu si America Latina. Cu toate acestea, exista inca un mare surplus de aprovizionare la nivel mondial.

Acest surplus a fost de 2.59 milioane de barili pe zi in primul trimestru al anului 2016, a declarat Grupul. In continuare, OPEC se asteapta ca oferta excedentara sa fie de 160 de mii de barili pe zi in a doua jumatate a lui 2016, in cazul in care toti cei 13 membri ai grupului continua sa produca la nivelul actual.

 

Productia de petrol OPEC calculata din surse secundare tabel

 

Scaderile de productie non-OPEC

Productia non-OPEC se preconizeaza ca va scadea cu 740 de mii de barili pe zi fata de anul trecut, la 56.4 milioane de barili pe zi in 2016. "Revizuirile negative din Canada, Brazilia si Columbia au compensat, in mare parte, revizuirile ascendente din SUA, Marea Britanie, Rusia si Azerbaidjan", conform raportului.

 

Tabel productia trimestriala non OPEC

 

OPEC vede productia SUA in scadere cu 420 de mii de barili pe zi in 2016, la 13.57 milioane de barili pe zi. Productia totala a SUA va scadea cu 150 de mii de barili pe zi in a doua jumatate a anului 2016, fata de prima jumatate a anului, deoarece companiile reduc productia din cauza preturilor scazute.

OPEC a citat ritmul de incetinire a inventarului de petrol din SUA, precum si imbunatatirea conditiilor economice globale, ca semne suplimentare care indica o piata a petrolului mai echilibrata spre sfarsitul anului 2016.

Intr-o anumita masura, acest lucru a inceput sa fie vazut in ritmul de incetinire a inventarului comercial al SUA. In luna mai, stocurile comerciale de petrol au vazut o diminuare de aproximativ 8 milioane de barili, comparativ cu o medie de crestere de 12 milioane de barili in martie si aprilie si o medie de crestere de peste 19 milioane de barili in ianuarie si februarie. Cu conditia sa existe o imagine mai clara in ceea ce priveste aprovizionare si cererea de petrol, imbunatatirea asteptata in conditiile economice globale ar trebui sa conduca la o piata a petrolului mai echilibrata spre sfarsitul anului. In a doua jumatate a anului, cererea de petrol OPEC este de asteptat sa fie in medie 32.6 milioane de barili pe zi.

Prognoza OPEC a cresterii cererii ramane neschimbata

OPEC a lasat previziunile sale la nivel mondial ale cererii de petrol neschimbate, fata de raportul anterior. Grupul vede o crestere a cererii in 2016 cu 1.2 milioane de barili pe zi, la 94.18 milioane de barili pe zi.

 

Grafic anualizat al cererii de petrol trimestriale

 

Alte tari din Asia, in frunte cu India, se asteapta sa fie principalele contributoare ale cresterii cererii in 2016. La fel ca anul trecut, combustibilul pentru transport, sustinut de vanzari sanatoase de vehicule si de un mediu al preturilor scazute la petrol sunt de asteptat sa ofere cea mai mare parte a cresterii din acest an.

 

sursa: oilpro.com