• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Raportul lunar OPEC, publicat saptamana trecuta, contine acelasi mesaj pe care Grupul il promoveaza de luni de zile:

  1. productia non-OPEC este in declin in acest an,
  2. productia OPEC este in crestere,
  3. cresterea economica mondiala incetineste,
  4. cererea de petrol la nivel mondial creste, dar cu o rata mai scazuta,
  5. cota de piata a OPEC creste, in timp ce cota de piata a producatorilor non-OPEC scade.

OPEC va continua sa faca ceea ce a facut si pana in prezent. Se pare ca in anul 2016, OPEC va avea succes cu strategia sa, de aceea toate discutiile despre o posibila actiune coordonata vor ramane, cel putin pentru moment, doar la nivelul de discutii.

OPEC se asteapta la o scadere mai abrupta a productiei non-OPEC decat se estimase anterior. In raportul sau lunar, OPEC esteimeaza ca productia non-OPEC sa scada cu 700 de mii de barili pe zi in acest an. In acelasi timp, productia OPEC a crescut cu 130.7 mii de barili pe zi in luna ianuarie, ajungand la 32.34 milioane de barili pe zi. OPEC reduce, de asemenea, prognoza pentru cererea de petrol la nivel mondial cu 10 mii de barili pe zi fata de raportul precedent. Acum, OPEC, prognozeaza cererea de petrol in crestere cu 1.25 milioane de barili pe zi in 2016, pana la un total de 94.21 milioane de barili pe zi.

"Daca ar exista o vointa politica puternica, pretul petrolului ar fi echilibrat in doar o singura saptamana... Exista vointa politica in spatele indeciziei asupra plafonului de productie al OPEC", a fost citat Ministrul Petrolului din Iran, Bijan Zanganeh, in Islamic Republic News Agency. Cu toate acestea, el a adaugat: "noi sprijinim orice forma de dialog si cooperare cu statele membre OPEC, inclusiv cu Arabia Saudita".

Astfel, Zanganeh, a dojenit atat Arabia Saudita, opozantul Iranului, pentru conducerea OPEC spre abandonarea cotei in decembrie anul trecut, cat si a exprimat o dorinta, fara indoiala inexistenta, pentru a continua dialogul cu Arabia Saudita si pentru a conlucra pe actiuni comune care ar ajuta pretul petrolului.

Aceasta este o noua etapa in razboiul de proximitate Arabia Saudita - Iran: cine poate produce mai mult petrol. Nu va fi nici o intalnire, cel putin pe termen scurt, iar Zanganeh si omologii sai din Arabia Saudita stiu acest lucru. In incercarea de a arata cine este cel mai altruist in ceea ce priveste piata petrolului, Iranul si Rusia au fost cei mai de seama actori din ultima vreme.

La inceputul acestei luni, Rusia si-a intins antenele pe piata petrolului in ceea ce priveste cooperarea dintre OPEC si producatorii non-OPEC,  in incercarea de a "aresta" actualul picaj al pretului petrolului. Piata a raspuns cu volatilitate, dar fundamentele supraproductiei si ale cererii contractate au ramas. Restul au fost discutii.

De fapt, CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, a fost citat de catre Bloomberg spunand ca este extrem de indoielnic, ca orice actiune coordonata intre producatorii de petrol sa se produca.

"Spuneti-mi cine ar trebui sa taie? Va taia Arabia Saudita din productie? Va taia Iranul din productie? Va taia Mexicul din productie? Va taia Brazilia din productie? Cine va taia?"

Si vorbind despre planurile Rusiei de a urmari o cota de piata, strategie pe care desigur ca o urmareste si Arabia Saudita si Iranul, Sechin a spus: "Lucram pentru a ne pastra pietele traditionale si vom aproviziona aceste piete cu petrol intr-o lupta competitiva".

Deoarece pretul petrolului s-a reasezat la "noile niveluri normale scazute", dupa fiecare "indiciu" ca o actiune comuna ar putea fi iminenta, asa si stirile despre petrol s-au intors la naratiunea de baza: "Eu nu tai daca nu tai sii tu, si tu nu tai!" La fel cum fundamentele pietei raman conducatorul pretului petrolului, la fel si cota de piata urmarita ramane conducatorul acestor trei importanti jucatori de pe piata petrolului.

Iranul a fost eliberat de sanctiuni si este liber sa intre pe piata petrolului, precum si de a face acest lucru fara povara vreunui plafon de productie recomandat sau impus de OPEC-ul condus de Arabia Saudita. In permanenta, in ultimul an, Zanganeh si subordonatii sai din ministerul de petrol, si-au exprimat entuziasmul pentru recuperarea cotei de piata, de-ndata ce sanctiunile sunt ridicate. Acum este timpul Iranului. Acum cand pretul petrolului a inceput sa se prabuseasca, este mai putin probabil ca oricand, ca Iranul sa fie de acord sa-si reduca productia de petrol, mai ales pentru ca Arabia Saudita nu planuieste sa faca acest lucru, si de asemenea nici Rusia.