• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

OPEC si-a reafirmat strategia pentru apararea cotei de piata la conferinta sa bianuala, joi la Viena, anuntand ca nu va fi nici o schimbare in politica Grupului. In ciuda rapoartelor de la inceputul acestei saptamani, cum ca OPEC va reconstitui o cota de productie pe grup, precum si cote de tara, membrii OPEC vor putea continua sa produca in voie.

Mohammed Barkindo al Nigeriei a fost numit noul secretar general al grupului format din 13 state. El il inlocuieste pe Abdallah el-Badri, nascut in Libia, care a detinut aceasta functie timp de noua ani si jumatate.

"Fundamentele pietei functioneaza"

Ministrul petrolului din Qatar si presedintele OPEC, Mohammed bin Saleh al-Sada, a spus in conferinta de presa care a urmat intalnirii ca "exista un consens asupra faptului ca fundamentele pietei functioneaza... Nu a existat nici o presiune asupra OPEC sa se gandeasca sa influenteze cererea si oferta... Noi am vazut ca ceea ce a fost mai rau a trecut".

De asemenea, acesta a observat ca pe durata ultimelor intalniri OPEC "tendinta preturilor la petrol a fost de scadere, aceasta este prima intalnire in care vedem ca am atins minimul la 27 USD pe baril".

Secretarul general demisionar al OPEC, Abdallah el-Badri, a declarat la conferinta de presa: "Chiar acum, cred ca avem nevoie de ceva timp pentru a veni cu o decizie finala, in ceea ce priveste cat de mult producem".

Mentinerea actualei situatii

La ultima intalnire a grupului din decembrie, OPEC s-a debarasat de plafonul sau de productie, astfel putand sa continue lupta pentru cota de piata, adoptata pentru prima data in noiembrie 2014.

Vorbind despre raliul de 80% al pretului petrolului din ianuarie si pana in prezent, noul ministru al petrolului din Arabia Saudita, Khalid al-Falih, ar fi declarat inainte de reuniune: "Suntem multumiti cu miscarea preturilor in ultimele cateva luni, si cred ca va continua sa mearga usor in sus fara prea multa interventie, presupunand ca, mai mult sau mai putin, productia OPEC sta acolo unde este".

Ministrul petrolului al-Falih: O abordare "delicata"

Al-Falih a promis inainte de reuniunea OPEC ca va fi "foarte bland" in abordarea sa si ca "o sa ne asiguram ca nu vom produce nici un soc in piata, in nici un fel".

Cand a fost intrebat daca Regatul ar putea suplimenta productia de pe piata, Reuters l-a citat spunand: "Nu exista nici un motiv sa ne asteptam ca Arabia Saudita sa mearga pe o campanie de inundare [a pietei]". Productia actuala a Arabiei Saudite este de aproximativ 10.4 milioane de barili pe zi. Si, dupa cum am mentionat si mai sus, decizia din decembrie a Grupului de eliminare a oricarei cote de productie, a permis membrilor sa "inunde" piata dupa cum doresc.

 

Membrii OPEC au o istorie lunga in a depasi cotele GRAFIC

 

Cote de tara? Cote de grup? Sau nici una dintre acestea?

La inceputul acestei saptamani, unii reprezentanti ai OPEC au cerut reintroducerea unui sistem de cote de grup, dar, in mod previzibil, altii s-au opus. Surse care au discutat cu Bloomberg, au declarat ca Arabia Saudita va discuta despre restaurarea unei cote de productie de grup in cadrul reuniunii.

"Vom face acest lucru atunci cand va fi necesar", a fost citat spunand Al-Falih, de catre Reuters, referindu-se la renasterea unei cote de grup. De asemenea, acesta ar fi spus ca el va asculta tot ceea ce Iranul are de spus.

Potrivit ministrului de petrol adjunct al Iranului, optiunile discutate joi includ o noua cota de 32.4 milioane de barili pe zi, care este aceeasi cu estimarea OPEC a propriei productii din luna aprilie, a raportat Bloomberg. Sa ne amintin ca debarasarea de cota de 30 de milioane de barili pe zi din decembrie, a fost interpretata in mod corect ca o recunoastere a productiei adevarate a Grupului de la momentul respectiv, 31 milioane de barili pe zi.

Noul Secretar General

Barkindo a fost presedinte interimar al OPEC in 2006 si a condus anterior Nigerian National Petroleum Corp. El-Badri a fost programat initial sa demisioneze in 2012, dupa cel mult doi ani de serviciu. Cu toate acestea, delegatii nu au putut ajunge la un consens pentru inlocuirea sa, pana in prezent.

Barkindo a petrecut mai mult de doua decenii la NNPC intr-o varietate de functii, inclusiv seful unitatii de tranzactionare internationala si director adjunct al Nigeria LNG. Acesta a fost, de asemenea, reprezentantul Nigeriei la OPEC in ultimii 15 ani.

Diviziunile interne OPEC

Arabia Saudita a declarat, miercuri, ca a fost pregatita sa ia in considerare o intelegere cu colegii sai OPEC, pentru a renaste o tinta de productie de grup. Irak si EAU au declarat, de asemenea, ca sunt in favoarea unei tinte de grup. Dar, Iranul se opune cu fermitate unei astfel de miscari, deoarece incearca agresiv sa-si recastige cota de piata dupa ridicarea sanctiunilor occidentale in luna ianuarie. Kuweit a minimizat, de asemenea, importanta unei astfel de intelegeri, prin declaratiile ministrului petrolului, Anas Al-Saleh: "Noi nu vorbim despre un plafon de productie pana acum... Nu cred ca este nevoie sa deviem de la o strategie care a functionat bine pana in prezent. Iar plafonul nu este strategia", potrivit Bloomberg.

Razboiul proxy al Arabiei Saudite contra Iranului a definit intalnirea de joi

Bloomberg a raportat ca ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, ar fi spus joi, inaintea reuniunii: "O cota generala pentru OPEC, fara cote individuale de tara nu are nici un sens... Nu este posibil sa se controleze sau sa se supravegheze, ceea ce inseamna ca oricine poate face ceea ce ii place, spunand ca este in cota". De asemenea, acesta a subliniat ca a dorit ca intalnirea sa se concentreze pe cotele individuale de tara, mai degraba decat pe o cota de grup.

Zanganeh a fost citat de catre Reuters, spunand ca productia actuala de 32.4 milioane de barili pe zi, ar da Iranului o cota de 4.7 milioane de barili pe zi, simtitor mai mare decat productia actuala de 3.8 milioane de barili pe zi - potrivit estimarilor Iranului - si 3.5 milioane de barili pe zi - conform estimarilor de piata citate de Reuters.

Antagonismul Arabia Saudita Iran a fost exprimat cel mai recent prin esecul acordului de inghetare a productiei de la Doha, din aprilie. Ministrul saudit adjunct al apararii, printul mostenitor, Muhammed bin Salman, conform relatarilor, a respins acordul din cauza refuzului Iranului de a participa.