• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Punctul de plecare, ca si in orice alta evaluare, este prognoza de pret utilizata ca baza pentru evaluare. Aici este pretul selectat de OPEC, impreuna cu un avertisment ca aceasta nu este prognoza lor, ci doar cifrele pe care le-au folosit ca baza, sau ca punct de plecare pentru toate concluziile rezultate. Anul 2015: 44 USD/ baril, 2016: 60 USD/ baril,  2020:  80 USD/ baril, 2030: 120 USD/baril, 2040: 160 USD/ baril, etc.

Puteti observa ca OPEC presupune ca pretul minim al petrolului a fost deja atins. Pretul de cos, mentionat de OPEC ca ORB, OPEC Referince Basket,pretul de referinta OPEC, a fost recent raportat ca fiind putin peste 30 USD/ baril, cu aproximativ 20 USD mai jos decat se asteapta ca medie in 2016. Ar trebui pusa intrebarea, daca pretul lor nu ar fi fost cu cativa dolari mai mic, daca ar mai fi asteptat inca o luna inainte de a-si face calculele? In tot cazul, proiectia, la fel ca majoritatea prognozelor populare, presupune ca preturile viitoare vor fi mai mari decat cele de astazi. Alegerea minimului, este un exercitiu interesant, si de obicei trebuie repetat frecvent. Comparati media de 60 USD/ baril, sugerata pentru anul 2016, cu pretul de 30 de astazi.

Previziunea prezinta cota OPEC din productia mondiala de petrol. Acest numar este calculat scazand din estimarea cererii, estimarea lor a productiei totale a non-OPEC. Cheia este faptul ca, spre deosebire de alte cifre care au fost generate de jos in sus, productia OPEC, fara indoiala cel mai important numar raportat, este un derivat numeric bazat pe alte numere estimate.

Nu ar fi fost de preferat sa includa avizele celor mai in cunostinta participanti implicati in industrie, tarile membre OPEC, pentru a realiza o evaluare independenta cu privire la asteptarea de productie OPEC? Daca acest lucru ar fi avut loc, comparatia dintre rezultat si "spatiul" calculat pentru productia OPEC, ar fi fost un punct de plecare foarte valoros pentru analiza. O astfel de comparatie ar oferi unele orientari privind posibilitatea si gravitatea unui posibil "razboi al preturilor". In cele din urma influenta relatiei aprovizionare cu petrol/ cerere este considerat de multi cel mai important element in comportamentul pretului. Cu siguranta cateva semne ale acestui element sunt demne de luat in considerare de catre OPEC.

O evaluare a asteptarilor de productie a fiecarei tari membre OPEC si o astfel de raportare, ar fi adus beneficii suplimentare, pe langa implicatiile in stabilirea pretului. Petrolul fiecarei tari membra OPEC are propriile sale caracteristici de greutate, sulf si ale procesului de rafinare. In cazul in care calitatea mixului asteptat este ignorata, presupunerea intrinseca privind cerintele de randament si de procesare a produselor ramane la voia intamplarii. Nici o indicatie nu va fi furnizata cum ca s-ar putea modifica nivelurile de productie ale unei tari precum Canada, cu petrol greu, acid, comparativ cu o tara ca SUA, cu petrol usor, cu un continut scazut de sulf. Imaginativa diferenta de prelucrare pentru rafinarii in cele doua cazuri. Omisiunea OPEC este chiar importanta.

Chiar si numerele OPEC, obtinute prin calcul numai, ofera un indiciu despre ce se va intampla. Graficul de mai jos va ajuta sa intelegeti acest lucru.