• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Asteptarile la o victorie a conservatorilor in luna mai, in Marea Britanie, ar duce la o cultura politica prietenoasa cu mediul de afaceri, sa se indeplineasca in sfarst.

"Broad shoulders" din Regatul Unit vor sprijini industria de petrol si gaze, Cancelarul Fiscului, George Osborne, a declarat in discursul sau miercuri, in care anunta bugetul pentru anul 2016. Vor face acest lucru, prin adoptarea unei revizuiri majore a regimului fiscal in Marea Nordului, ca raspuns la actualul pret al petrolului care continua sa puna in pericol sectorul de petrol si gaze.

In bugetul pe 2016 lansat miercuri, Osborne a spus ca taxa pe veniturile din petrol, PRT, "efectiv a fost desfiintata". PRT a fost deja redusa anul trecut de la 50 la 35%. Schimbarea de miercuri va avea o eficienta retroactiva, incepand cu 1 ianuarie 2016. In plus, taxa suplimentara pentru companiile de petrol si gaze, a fost redusa la jumatate de la 20 la 10%.

Actiunile companiilor petroliere au crescut dupa anuntarea bugetului. Actiunile BP au crescut cu 3.5% intraday iar ale companiei Shell cu 3.13%.

Bugetul de miercuri vine dupa ce viceprim-ministrul Scotiei, John Swinney, a trimis o scrisoare catre cancelarul George Osborne al Angliei, la inceputul acestui an, spunand ca, daca nu se iau "masuri urgente", preturile scazute la petrol ar putea duce la "dezafectarea prematura a activelor din Marea Nordului si alte pierderi de locuri de munca".

Iata ce spune Osborne in discursul de miercuri

"Sectorul de petrol si gaze are sute de mii de oameni angajati in Scotia si in jurul tarii noastre.

In bugetul meu, cu un an in urma, am facut reduceri majore ale taxelor, dar pretul petrolului a continuat sa scada, astfel ca trebuie sa actionam acum pe termen lung.

Sunt astazi, pentru taierea in jumatate a taxei suplimentare pe petrol si gaze naturale de la 20 la 10% si sunt pentru desfiintarea taxei pe veniturile petroliere, de asemenea, sprijinirea acestei industrii cheie din Scotia si sustinerea locurilor de munca de pe tot cuprinsul Regatului Unit".

Ca raspuns, la anuntul bugetului, BBC l-a prezentat pe secretarul scotian, David Mundell, spunand ca "este foarte bine pentru Scotia" si "arata ca guvernul britanic a ascultat si a facut".

Industria de petrol si gaze a replicat ca "este binevenita orice masura pentru a reduce povara fiscala grea asupra industriei de petrol si gaze" si a spus ca va urma si o declaratie completa.