• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Pe fondul scaderii pretului petrolului, toata lumea s-a concentrat asupra dinamicii de aprovizionare, in special datorita rezistentei productiei din SUA, care s-a dovedit impenetrabila la scaderi pe scara larga a numarului de platforme active.

Analistii departamentului de oil & gas  ai companiei Jefferies, condusi de Laban Yu au scris o serie de rapoarte care leaga pretul petrolului de slabirea datelor economice din China.

Potrivit analistilor exista insa o problema: cererea de petrol din China este destul de robusta. Aceasta a inregistrat in luna august o crestere cu 9.2% an la an.

In acest caz preturile mai mici au stimulat cererea. Cresterea anuala a cererii in perioada ianuarie - august a acestui an a totalizat 5.7%, cu mult peste rata de 1.6% din 2014.

"Noi credem ca pietei ii lipseste cererea consolidata de petrol a Chinei, la fel cum ii lipsea slabirea cererii in urma cu trei ani", a scris Yu.

Perceptia ca cererea de petrol a Chinei s-a diminuat "devine parte integranta in pretul petrolului", a afirmat analistul.

Compozitia cererii de petrol din China s-a schimbat, reflectand incercarile factorilor politici de decizie de a reechilibra cresterea determinata mai mult de cererea interna, decat de proiectele de infrastructura ce au la baza creditul subventionat. Astfel cererea industriala de petrol , cum ar fi dieselul, a stagnat, in timp ce consumul de benzina si kerosen creste.

Datorita dificultatilor de analiza a acestor date, presa tinde sa dramatizeze anumite date cum ar fi importurile de petrol, exporturile de produse petroliere, vanzarile de masini si alte date industriale care tind sa tulbure imaginea de ansamblu in loc sa o clarifice, a adaugat Yu.

Pana la urma pietele financiare nu sunt formate numai din economisti si analisti. Pietele sunt formate din investitori, iar acestia se conduc dupa propriile lor perceptii. Dupa cum am mai spus si in articolele precedente, situatia economiei mondiale nu este nemaipomenita, dar nu poate fi comparata cu vreo situatie critica, de criza. Dar in final fiecare este liber sa creada ceea ce doreste. Unii vad catastrofe, altii oportunitati. Daca nu ar exista cumparatori cand exista vanzatori si invers s-ar mai incheia tranzactii?