• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Vineri, Iranul a incheiat primul sau contract cu o tara europeana de la ridicarea sanctiunilor pe 16 ianuarie. Hellenic Petroleum, cea mai mare rafinarie din Grecia, a fost de acord sa cumpere petrol de la Compania Nationala a Petrolului din Iran.

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, Genscape a raportat ca primul sau vas plutitor de depozitare pentru petrol a plecat din regiune.

Luni, presedintele iranian, Hassan Rohani si o delegatie formata din 120 de membri a plecat in primul sau turneu european de la ridicarea sanctiunilor occidentale. Se asteapta sa se semneze un acord cu firma de servicii petroliere italiana, Saipem.

In plus, Ministrul Petrolului, Bijan Zanganeh a declarat ca Iranul nu a primit nici un "semnal" cum ca o intalnire de urgenta a OPEC ar genera o schimbare de politica.

In continuare sunt cele mai recente evolutii ale Iranului post-sanctiuni:

Primul contract al Iranului semnat cu o tara europeana

Hellenic Petroleum a declarat pentru Hellenic Shipping News ca livrarile de petrol iranian vor incepe imediat. De asemenea, in tranzactie sunt incluse si restantele financiare datorate Companiei Nationale a Petrolului din Iran, rezultate in urma sanctiunilor impuse in urma cu patru ani.

Ministrul Adjunct al Petrolului, Amir Hossein Zamaninia, s-a intalnit, conform relatarilor, cu ministrul grec, Panos Skourletis, vinerea trecuta, pentru a discuta despre potentialul cooperarii energetice.

Potrivit datelor AIE, inainte de impunerea sanctiunilor in 2012, Europa era al doilea cel mai mare consumator de petrol iranian, cumparand aproape 600 de mii de barili pe zi.

Datele AIE arata ca Grecia a fost unul dintre cei mai mari importatori de petrol iranian, cu importuri de aproximativ 120 de mii de barili pe zi in 2011.

Primul petrolier iranian pentru Europa

Genscape a raportat ca Serena este una dintre sutele de nave care a fost scoasa recent de pe o lista de sanctiuni. Pana in acest moment, in aceasta luna, Genscape a monitorizat 29 de milioane de barili de petrol care au parasit Iranul. Totalul exporturilor Iranului este prognozat la aproximativ 33-37 de milioane de barili in luna ianuarie, potrivit Genscape.

Petrolul din Iran va ajunge curand in Japonia si China

Astazi, o nava cisterna este progranata sa incarce la terminalul petrolier Khang din Iran.

Potrivit Islamic Republic News Agency, IRNA, companiile japoneze care au mentinut o cooperare adecvata cu sectorul petrolier iranian in timpul sanctiunilor, vor fi primele care vor transporta petrol iranian dupa ridicarea acestora.

Agentia de stiri Mehr raporteaza ca tot de astazi este asteptata reluarea transporturilor de petrol iranian de catre petrolierele Chinei.

Contractul Saipem

Potrivit Reuters, o sursa a declarat ca urmeaza sa-i fie atribuit un contract pentru o conducta de aproximativ doua mii de KM,evaluata intre patru si cinci miliarde de USD, companiei Saipem. Saipem nu a confirmat acest lucru, dar sectorul Upstream a declarat ca societatile italiene ar putea avea oferte de aproximativ 18 miliarde USD.

Zanganeh: Daca va exista o reuniune OPEC, toti ar trebui sa fie pregatiti pentru o decizie ferma.

Shana l-a citat pe Ministrul Petrolului, Bijan Zanganeh, ca ar fi spus ca orice intalnire de urgenta a OPEC ar face mai mult rau decat bine pietei petrolului, in cazul in care nici o decizie ferma de abordare a pretului petrolului nu va fi pronuntata.

"Trebuie sa existe intentia pentru a lua o decizie ferma intr-o astfel de intalnire, in caz contrar, intalnirea va avea un impact negativ pe pietele mondiale ale petrolului", a spus acesta. "Cel mai important lucru este ca trebuie sa existe o intentie de schimbare, dar noi nu am primit inca un astfel de semnal".