• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Sambata, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, AIEA, a stabilit ca Iranul a respectat termenii Planului Comun de Actiune, JCPOA, de a reduce ambitiile sale nucleare. SUA, China, Germania, Rusia, Franta, Marea Britanie si Iran au convenit in acordul din iulie sa anuleze sanctiunile Republicii Islamice simultan cu verificarea efectuata de AIEA. In presa de sambata, oficialii pe probleme de petrol ai Iranului au ordonat industriei petrolului din tara sa se mobilizeze.

Luni, Ministrul Adjunct al Petrolului, Rokneddin Javadi, a ordonat o crestere de 500 de mii de barili pe zi in productia de petrol. Cu toate acestea, el a admis ca acest lucru ar avea nevoie de timp din cauza restrictiilor impuse bancilor din Iran.

Primul contract semnat pentru exportul de petrol ar putea fi prin septembrie - octombrie

Iran Press TV a raportat ca Javadi, care este de asemenea si seful Companiei Nationale a Petrolului din Iran, a declarat ca "odata cu ridicarea sanctiunilor, Iranul este gata sa isi sporeasca productia cu 500 de mii de barili pe zi si astazi ordinul a fost emis".

Cu toate acestea, si acest lucru este probabil un factor cheie in revenirea de luni dimineata, Javadi a declarat ca ar putea dura 9 luni inainte ca tara sa sa poata semna primul contract pentru exportul de petrol. Iran inca intentioneaza sa isi creasca productia cu 1 milion de barili pe zi, dar acest lucru ar putea dura din cauza problemelor care privesc bancile din tara.

Agentia de stiri Shana a raportat ca Javadi ar fi spus: "In prezent studiem problema cu care se confrunta bancile locale. Odata ce acesta este rezolvata productia si exportul vor creste".

Iranul spune ca productia de petrol actuala este de 2.8 milioane de barili pe zi si exporturile sale sunt cu putin peste un milion de barili.

Wall Street Journal: Javadi a mai spus ca in timp ce volumul de petrol exportat catre Europa este inca neclar, Iranul ar putea vinde imediat petrol in China si alte tari asiatice prin contracte deja existente.

Vorbind despre piata petrolului care este excedentara, Javadi a spus ca daca productia de petrol trebuie redusa, atunci reducerea trebuie sa fie proportionala de la toti producatorii de petrol.

Presa a mai raportat ca acesta ar fi spus ca daca Iranul nu isi creste productia, atunci tarile vecine si-ar putea creste productia in urmatoarele sase luni - un an, luand astfel cota de piata a Iranului.

Ce s-a intamplat sambata

Toate sanctiunile privitoare la ambitia nucleara a Iranului impuse de catre puterile occidentale au fost ridicate, inclusiv interdictia privind exportul de petrol. Alte sanctiuni cu privire la drepturile omului si terorism raman in vigoare.

Datorita evolutiilor de sambata 500 de mii - 1 milion de barili de petrol iranian pe zi sunt gata sa intre acum intr-o piata si asa excedentara cu peste 2 milioane de barili pe zi. Iranul este pe locul patru in ceea ce priveste rezervele de petrol si detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.

Odata cu punerea in aplicare a acordului din iulie, Iranul castiga acces imediat la aproximativ 50 de miliarde de USD in conturi din afara tarii, a spus Bloomberg duminica, adaugand ca guvernul spune ca va folosi aceste fonduri pentru a reconstrui industria si infrastructura din tara.

Ridicarea sanctiunilor permite de asemenea companiilor straine sa reintre in Iran. Presedintele iranian, Hassan Rohani, a declarat sambata intr-un discurs televizat ca Republica Islamica incearca sa aduca 30 de miliarde de USD investitii straine in urmatorii cinci ani.

Industria petrolului din Iran se mobilizeaza

Agentia de Presa a Republicii Islamice, IRNA, a raportat ca Ministrul Petrolului a ordonat companiilor sa-si sporeasca productia iar terminalele petroliere "sa fie gata".

Seyyid Mohsen Ghamsari, seful relatiilor internationale al National Iranian Oil Co, a fost citat de catre Bloomberg spunand ca "Iranul va incerca sa intre pe piata intr-un mod care nu va face preturile sa scada si mai mult... Potentialul de productie nu inseamna ca vom intra pe piata cu o productie sporita. Vom produce atat cat piata este pregatita sa absoarba".

Ministrul Petrolului isi face planuri de buget

Rohani a prezentat propunerea de buget pentru 2016, in fata parlamentului iranian duminica.

Ministrul Petrolului intentioneaza sa emita obligatiuni pentru a dezvolta industria O&G, a raportat IRNA.

Shana a raportat ca proiectul de lege al bugetului "presupune un buget cel putin dependent de petrodolari", presupunand o dependenta de 25% a cheltuielilor de stat de veniturile din petrol, "un record fara precedent".