• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Potrivit unei surse Bloomberg, Iranul va participa pe 17 aprilie la reuniunea de la Doha dintre producatorii OPEC si non-OPEC, la care se va lua in discutie propunerea de inghetare a productiei, dar fara a se alatura propuneii de impunere a unor cote maxime de iesire la nivelul actual.

Sursa a declarat ca ministrul pentru probleme de petrol al Iranului, Bijan Zanganeh, va participa la intalnire, dar va mentine politica Iranului de stimulare a productiei, in timp ce incearca sa-si recastige cota de piata pierduta sub sanctiunile occidentale, intre 2012 si pana in ianuarie 2016.

Cu participarea Iranului, singurul membru OPEC care nu a declarat ca va participa este Libia care, de asemenea, incearca sa isi stimuleze productia de petrol pe fondul luptelor interne. Luptele interne in curs de desfasurare dintre fortele care ii sunt loiale liderului inlaturat, Muammar Gaddafi, si guvernul recunoscut pe plan international au tinut productia de petrol a Libiei la un nivel scazut timp de mai multe luni. Astfel, o crestere rapida a productiei este foarte putin probabila. Cu toate acestea, Libia a subliniat in repetate randuri dorinta de a reveni la nivelurile de productie pre-conflict, precum si ca o inghetare a productiei ar impiedica acest obiectiv.

Bijan Zanganeh a caracterizat anterior indemnurile ca Iranul sa coopereze la inghetarea productiei ca fiind "ridicole" si "o gluma", deoarece Iranul post-sanctiuni urmareste o "repornire". El a spus, de asemenea, ca Iranul ar fi de acord doar, eventual, sa inghete productia odata ce aceasta a atins 4 milioane de barili pe zi.

Rusia va participa, de asemenea, la intalnire. Potrivit Bloomberg, Argentina si Brazilia au declarat ca nu vor face acest lucru.

Intrunirea de pe 17 aprilie, vine dupa ce s-a ajuns la un acord preliminar pentru inghetare, in februarie, intre Arabia Saudita, Qatar, Venezuela si Rusia prin care se urmarea inghetarea productiei la nivelurile din ianuarie.

Deoarece tarile implicate intr-un potential acord de inghetare a productiei de petrol nu doresc cresterea productiei, spre deosebire de Iran si Libia, si atat Arabia Saudita cat si Rusia produc acum aproape de capacitatea maxima, Arabia Saudita - 10.2 milioane de barili pe zi iar Rusia - 10.9 milioane de barilipe zi - impactul unui acord asupra pietei globale saturate de petrol va fi probabil unul redus.