• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Odata cu interventia armata a Rusiei in Siria, tot mai multe voci discuta despre posibilitatea unui nou Razboi Rece intre Rusia si Occident. Pe de o parte Rusia si Iranul sunt puternice sustinatoare ale presedintelul sirian Assad, pe de alta parte Arabia Saudita impreuna cu tarile din Golf se numara printre dusmanii lui implacabili. Implicatiile unui potential razboi ruso-saudit pentru pietele internationale de petrol sunt semnificative.

Fara indoiala ca un asemenea conflict mocneste. Vorbind cu jurnalistii despre o reuniune a Adunarii Generale a ONU de saptamana trecuta, ministrul saudit al afacerilor externe, a declarat accentuat ca "exista o opozitie siriana moderata, care lupta impotriva presedintelui Assad. Ne asteptam ca acest sprijin (pentru rebeli) va continuasi va fi intensificat". Suportul Arabiei Saudite poate lua cel putin doua forme posibile:

O posibilitate este actiunea directa, adica: fonduri, arme si consumabile furnizate grupurilor rebele preferate. Ca si in anii '80 economia insurgentilor va lucra contra Moscovei. In timp ce un rebel cu un RPG de 500 USD sau un IED poate distruge un vehicul blindat de 500000 USD, fiecare raid aerian al Rusiei costa sute de mii de USD, doar pentru a lovi un singur obiectiv, de multe ori foarte usor de inlocuit. In plus, Rusia nu are avantajul geografic de care se bucura in Ucraina.

Rebelii sirieni si aliatii lor din Arabia Saudita si din tarile din Golf sunt angajati pe termen mai lung si au dorinta de a plati un pret mult mai mare pentru victorie, decat Rusia care se afla intr-o situatie precara. Arabia Saudita, deasemenea s-a pozitionat bine pentru a dota fortele rebele siriene impotriva fortelor ruse. In decembrie 2013, Agentia de Aparare, Cooperare si Securitate a SUA a aprobat o cerere a Arabiei Saudite de a cumpara aproape 14000 de rachete TOW, anti-tanc, ideale pentru rebelii sirieni. Rachetele au fost programate sa inceapa sa soseasca in 2015, iar livrarile sa continue pentru urmatorii trei ani.

Dar Arabia Saudita are o arma si mai puternica: pedepsirea economica a Rusiei prin mentinerea preturilor la petrol scazute. In 1985-1986 sauditii si-au extins masiv productia de petrol pentru a-si recastiga cota de piata. Actiunea Riyadh-ului a impins pretul petrolului cu mai mult de 60% in jos si nu a revenit pana la invazia Irak-ului in Kuweit, cinci ani mai tarziu. Perioada prelungita de preturi mici la petrol a subrezit economia Uniunii Sovietice, dependenta de petrol, accelerand prabusirea sa. In situatia actuala, pretul petrolului a scazut deasemenea mult sub 60% si o recuperare pana la nivelul la care Rusia s-ar putea finanta, adica peste 100 USD/ baril, ar putea dura ani.

In concluzie, actiunea militara a Rusiei in Siria risca sa destabilizeze si mai mult piata petrolului, iar toate companiile din lume vor avea de suferit. Daca Arabia Saudita decide sa deschida robinetele, pana in ziua de Anul Nou 2016 vom vedea petrolul "plutind" pe la 30 USD/ baril.

Dar este pretul petrolului singurul motiv pentru care Rusia bombardeaza Siria?

Burdin Hickok, instructor adjunct la Universitatea din New York, spune ca petrolul este motivul real pentru prezenta lui Putin in regiune.

"Cu Rusia si aliatul sau Iran in Orientul Mijlociu, aparent pentru a combate ISIS, Arabia Saudita are o mare tinta pe spate. Iranul a fost recunoscut de catre conducerea saudita ca o amenintare existentiala. Instrumentul principal cu care Arabia Saudita a contracarat aventurismul Iranului a fost cresterea productiei de petrol, care pune presiune pe pretul petrolului si mentine economia iraniana slaba."

Hickok scrie ca ca tocmai lipsa de incredere a Arabiei Saudite ca va primi suport american ar putea sa o faca "sa se aplece in fata Rusiei si a Iranului si sa cedeze presiunii de a reduce productia de petrol". Si sa ne amintin: Arabia Saudita = OPEC, deci daca sauditii decid sa reduca productia de petrol si colegii sai din OPEC se vor simtiobligati sa faca acelasi lucru.

Si productii de petrol mai mici = creste pretul petrolului.

Deoarece pretul petrolului a reactionat bullish in aceasta saptamana, bazat pe incertitudinea campaniei militare rusesti in Siria, intr-adevar Rusia, Siria, Iranul si Arabia Saudita s-au bucurat de acest pret. Dar este interesul Rusiei ca pretul petrolului sa creasca? Evident ca da.

Chiar ma gandeam, uitandu-ma la pretul la care se tranzactioneaza astazi WTI, 49.79 USD/ baril, si la pretul petrolului Brent 52.71 USD/ baril, ca minimul inca nu a fost atins si ca petrolul si-a inceput cresterea prea din timp.

Evident ca toti actorii importanti au interese strategice vizavi de pretul petrolului, dar uitandu-ma la urmatorul grafic as putea spune ca pretul petrolului va mai atinge   33.2 USD/ baril, inainte de a-si incepe cresterea sanatoasa.