• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Urmatoarea intalnire a OPEC, programata pe 2 iunie la Viena, va fi probabil un alt exemplu de "lasa ca merge si asa", in ceea ce priveste strategia de aparare a cotei de piata a grupului condus de Arabia Saudita. Doua reuniuni de la inceputul acestui an si pana in prezent, la Doaha, intre membri OPEC si alti mari producatori de petrol, in scopul ajungerii la un acord privind inghetarea productiei de petrol, au sfarsit prin a nu ajunge la vreo concluzie clara. Insistentele printului mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cum ca Regatul nu va reduce productia daca Iranul nu va face acest lucru, au fost ca o lovitura decisiva pentru orice fel de intelegere.

Iar Iranul nu arata nici un fel de interes inainte de intalnirea de luna viitoare, pentru a coopera impreuna cu colegii sai din OPEC, pentru reducerea productiei. Cel mai probabil, acest lucru inseamna ca Ababia Saudita va continua sa produca la un nivel record, deoarece mentine strategia de aparare a cotei de piata. Aceasta pozitie a fost intarita de cresterea dominatiei anti-Iran a printului mostenitor, care este, de asemenea, si ministru al apararii. Inlocuirea ministrului petrolului Ali Naimi cu bin Salman, ne duce cu gandul la protejarea si mai accentuata a cotei de piata, care acum vizeaza in primul rand Iranul, mai degraba decat SUA. Geopolitica regionala, in special Arabia Saudita vs. Iran, se afa in acest moment in contextul fundamental al "luptei petrolului".

De-a lungul weekend-ului, ministrul adjunct al petrolului iranian, Rokneddin Javadi, a fost citat de agentia de stiri Mehr din Iran spunand ca Iranul nu are nici o intentie privind inghetarea productiei si a exporturilor. In schimb, tara va continua sa recupereze timpul pierdut sub sanctiunile occidentale.

Javadi a spus, conform agentiei Mehr: "In conditiile actuale, guvernul si Ministrul Petrolului, nu au emis nici o politica sau plan pentru National Iranian Oil Company, NIOC, privind stoparea cresterii productiei si a exporturilor de petrol".

"In prezent exporturile de petrol din Iran, cu exceptia condensate de gaz, au ajuns la 2 milioane de barili pe zi... capacitatea de export de petrol a Iranului va ajunge la 2.2 milioane pana la mijlocul acestei veri", mai scrie agentia.