• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Rusia si OPEC par sa aiba aceleasi perspective asupra pietei petrolului. Marti Secretarul General al OPEC s-a intalnit cu cel mai inalt oficial rus pe probleme de energie, sa discute despre stadiul in care se afla piata petrolului.

Iata 5 puncte ale discutiei:

1. Productia OPEC va ramane neschimbata.

Secretarul General al OPEC, Abdulla Salem Al-Badri, a spus ca pretul petrolului nu o sa scada mai mult, din cauza cresterii cererii si a incetinirii productiei.

Vorbind dupa intalnire cu Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, Al-Badri a reiterat faptul ca grupul celor 12 nu are de gand sa taie din productie.

“La ultima sedinta, in luna iunie, am fost de acord ca nu vom reduce cotele de productie. Aceasta este de 30 de milioane de barili pe zi si asa va ramane”, a spus el.

2. Sunt semene de stabilitate anul urmator.

“Credem ca petrolul va ramane una dintre principalele resurse de energie, desi cresterea consumului va fi mai lenta decat cresterea economiei in ansamblul ei. Potrivit estimarilor noastre, cererea de petrol va creste pana in 2020 cu 7 pana la 11% si pana in 2040 cu 15-20%”, a spus Novak.

Novak a spus ca situatia din piata petrolului se va inbunatati anul urmator si ca Rusia si OPEC impartasesc aceeasi viziune in multe situatii.

“In ciuda incertitudinilor continue, exista semene posibile de realizare a unei situatii mai echilibrate si mai stabile pe piata petrolului pana in 2016, care este o conditie obligatorie pentru continuarea investitiilor in timp util si suficiente”, au spus cei doi intr-o declaratie comuna dupa reuniune.

3. Balanta dintre cerere si oferta trebuie echlibrata de catre piata.

Novak a spus ca politica de pret a Rusiei si taierile de productie ale OPEC nu au fost discutate la sedinta.

“Anumite tari nu vor sa faca asta, asa ca OPEC a decis sa mentina volumul de productie. Balanta dintre cerere si oferta trebuie echilibrata de catre piata”, a spus Novak.

4. Nu sunt temeri in privinta Chinei.

Al-Badri a spus ca OPEC nu se teme de scaderea cererii de petrol din China, cel mai mare consumator de energie. “China are unele probleme cu rezervele de petrol, exista niste speculatii acolo, dar economia Chinei creste”.

5. Dar problema Iranului?

Al-Badri, vorbind despre intelegerea nucleara a Iranului, a spus ca piata este capabila sa absoarba volumul de petrol care va veni din Iran dupa eliminarea sanctiunilor. “Vom fi cu siguranta capabili sa absorbim surplusul”, a spus el.

Acesta a adaugat ca OPEC saluta ridicarea sanctiunilor asupra Iranului.

“Piata globala este afectata de diferiti factori politici. In particular.. acordul cu Iranul… are consecintele sale… si va avea consecinte asupra pietei”, a spus Novak.

“ totusi Rusia si membrii OPEC, fiind participanti responsabili la piata globala a petrolului, trebuie sa isi conduca politicile bazandu-se pe intelegerea… deplina a factorilor de baza si a caracteristicilor. Aici noi urmarim obiective comune de mentinere a pietei intr-o stare stabila si de echilibru”, a mai adaugat acesta.

sursa:oilpro.com