• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

OPEC gazduieste o intrevedere cu oficialii pe probleme de petrol din tarile non- OPEC, cum ar fi Rusia si Mexic, in incercarea de a gasi un raspuns la pretul scazut al petrolului. Cu toate acestea OPEC a declarat ca este putin probabil ca intalnirea va avea ca rezultat comun reducerea productiei de petrol.

Rusia, producator de petrol aflat in top la nivel mondial, a declarat recent ca nu are intentia de a-si reduce productia de petrol. Arabia Saudita impreuna cu statele din Golful Persic, au declarat acelasi lucru anul trecut. Lupta pentru cota de piata ramane telul principal al acestor producatori de petrol.

Tarile OPEC, in general cele grav afectate de pretul scazut al petrolului, precum Venezuela, Angola si Nigeria, au sustinut o actiune coordonata pentru abordarea pretului scazut al petrolului. Pana acum aceste motive au fost ignorate si ne asteptam ca la fel sa se intample si acum.

Wall Street Journal a citat o tara din Golful Persic, delegata OPEC spunand: "Opec a spus foarte clar cu luni in urma ca nu va interveni pentru a controla preturile si ca piata trebuie sa faca acest lucru".

Un raport Bloomberg a afirmat miercuri ca strategia OPEC pare sa fie tegiversarea, in timp ce productia de petrol a SUA aproape a scazut la nivelul din noiembrie anul trecut, cand OPEC a decis sa mentina nivelul de preoductie de 30 de milioane de barili pe zi, o decizie care a facut ca pretul petrolului sa scada si mai mult. Raportul Bloomberg concluzioneaza: " Faptul ca boom-ul de petrol al SUA nu a putut continua timp de sase luni dupa decizia din noiembrie a OPEC, deasemenea inseamna ca OPEC a reusit doar sa aduca piata acolo de unde a plecat".

Potrivit AIE productia de petrol din SUA a scazut cu aproximativ 500 de mii de barili pe zi, de la un maxim al ultimilor 30 de ani atins in iunie, la 9.1 milioane de barili pe zi in octombrie. AIE procnozeaza o scadere cu 390 de mii de barili pe zi in 2016, la o productie medie de 8.86 milioane de barili pe zi. In schimb AIE procnozeaza ca cererea de petrol provenit de la statele OPEC va creste la 31.1 milioane de barili pe zi in 2016, de la 29.3 milioane de barili pe zi in 2014.

OPEC pierde si revendica cota de piata

Oficialii spun ca intalnirea de miercuri de la Viena, cel mai probabil, va obtine un acord de a impartasi mai multe informatii pentru a evalua mai bine piata. Membrii non- OPEC prezenti la sedinta sunt: Rusia, Mexic, Kazahstan, Azerbaidjan, Norvegia, Oman, Columbia si Brazilia.

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat recent ca ministrul sau al petrolului, Eugenio del Pino, va propune astazi o intoarcere a OPEC la politica sa din 1980, de stabilire al pretului la petrol, a scris Wall Street journal. Presedintele Venezuelei a declarat anterior ca ar dori sa stabileasca un suport al pretului la petrol de 70 USD/ baril si apoi sa stabileasca un canal de pret.

Marti seara, inainte de intalnire, Maduro a declarat ca pretul mediu al petrolului la nivel mondial sa fie de 88 USD/ baril pentru "a mentine investitiile la nivel mondial". El a declarat ca "vom prezenta dovezi, elemente tehnice, la aceasta intalnire, ca pretul mediu necesar pentru a garanta investitiile la nivel mondial pentru urmatorii 5-10 ani ar trebui sa fie de 88 USD/ baril".