• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Raportul lunar al OPEC a aratat ca productia de petrol a Rusiei a atins un nou record de 11.08 milioane de barili pe zi in februarie, cu 10 mii de barili mai mult decat in ianuarie, iar productia Arabiei Saudite a fost de 10.14 milioane de barili pe zi, cu 14 mii de barili pe zi mai mare. Acest lucru dezvaluie diferenta frecventa dintre cuvinte si actiunile concrete de pe piata petrolului de astazi.

Se vorbeste la Doha, se produce acasa

Astfel, chiar daca Arabia Saudita si Rusia s-au intalnit la Doha sa discute inghetarea productiei de petrol la nivelurile din ianuarie, productia din aceste tari a depasit aceste niveluri. Este important de remarcat avertismentul "daca si altii fac acelasi lucru" care a fost exprimat la deliberarile de la Doha, mai mult de catre Arabia Saudita decat de Rusia.

Cu toate acestea, simbolul tendintei in productie, impreuna cu insistenta Iranului ca nu va incepe sa discute despre o inghetare pana ce nu va atinge nivelul de 4 milioane de barili pe zi, a fost ca un amortizor al asteptarilor ca un acord ar putea fi atins, care ar putea indica, cel putin, o echilibrare incipienta a pietei.

Unele surse spun ca o intalnire pe 20 martie este in plan, alte surse indica o reuniune in aprilie. Incapatanarea Iranului, mentiunea Arabiei Saudite "numai in cazul in care si altii fac acest lucru" si clauza de push-pull a Rusiei fac ca probabilitatea unui acord codificat sa nu para credibila pe termen scurt.

Aprovizionarea la nivel global a scazut in februarie

In ciuda cresterilor din Arabia Saudita, Rusi si Iran, declinul ofertei de petrol la nivel mondial a fost de 210 mii de barili pe zi, in februarie, la 95.7 milioane de barili pe zi, a spus OPEC. Din cadrul OPEC, Irak-ul, Nigeria si Emiratele Arabe Unite au raportat productii mai mici luna trecuta.

In ciuda preturilor scazute la petrol, aprovizionarea din partea non-OPEC in prima parte a anului 2016 a fost mai mare decat se astepta cu 440 de mii de barili pe zi, pana la o medie de 56.98 milioane de barili pe zi, a spus raportul.

Asteptarea unui flux de numerar redus in 2016 a determinat multe companii sa reduca CAPEX si sa amane noi proiecte majore. Prin urmare, OPEC estimeaza ca aprovizionarea cu petrol non-OPEC va scadea probabil cu 700 de mii de barili pe zi in acest an. Aceasta reflecta o revizuire in scadere minora, de mai putin de 10 mii de barili pe zi, fata de prognoza de luna trecuta.

Dar, prognoza OPEC devine tot mai nesigura

OPEC a declarat ca previziunile sale de baza asupra aprovizionarii non-OPEC au devenit tot mai nesigure in ultimele doua luni, din mai multe motive:

Piata petrolului a inregistrat cheltuieli mai mici de capital, precum si scaderea numarului de instalatii de foraj din SUA din puturile mai vechi in favoarea celor noi si intensificarea tensiunilor geopolitice.

Cu toate acestea, a existat "o reducere a costurilor de productie, in principal in SUA, precum si o crestere a gradului de acoperire, producatorii alegand sa produca cu pierderi mai degraba decat sa opreasca productia".

Cererea din 2016 pentru petrolul OPEC a fost coborata

Cererea de petrol OPEC de anul trecut a fost revizuita in scadere cu 100 de mii de barili pe zi. Grupul a redus, de asemenea, previziunile pentru 2016 a cererii de titei cu 100 de mii de barili pe zi, la 31.5 milioane de barili pe zi.

"In 2016, cererea de petrol OPEC este de asteptat sa se situeze la 31.5 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezinta o crestere de 1.8 milioane de barili pe zi fata de anul precedent", a declarat raportul.