• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Intr-o perioada dominata de dezechilibre majore, titluri ale ziarelor anuntand disponibilizari, falimente, preturi volatile si reglementari de mediu mai stricte, a ramane optimist in aceste vremuri tumultoase ar putea parea imposibil si inutil.

In timp ce nivelul crescut de teama si nesiguranta este justificata, stirile despre pericole par sa umbreasca foarte mult realizarile semnificative care inca se fac simtite ca urmare a revolutiei din domeniul petrolului si gazelor de sist.

Iata cateva dintre realizarile mai putin discutate si recunoscute:

Productia de petrol din SUA depaseste foarte mult importurile

Desi este adevarat ca supraoferta la nivel global a avut efecte catastrofale asupra pretului petrolului, nivelul productiei de petrol din SUA depaseste totalul importurilor din 2015. De fapt, importurile de petrol ale SUA in 2015 au atins cel mai scazut nivel inca din anul 1994. Si mai mult, anul trecut, productia a depasit importurile cu cea mai mare diferenta realizata din 1989.

Niveluri de neegalat de aprovizionare ale SUA cu petrol

Potrivit datelor AIE, totalul aprovizionarii cu petrol al SUA a atins cel mai mare nivel inca din 1984.

Pe baza cifrelor de aprovizionare din 1983 pana in 2015, prognoza pentru aprovizionarea cu petrol a SUA, va ramane probabil deasupra sau in apropierea nivelurilor totale de aprovizionare atinse in timpul crizei petrolului de sist.

Consolidarea deficitului comercial

Potrivit informatiilor de la US Census Bureau, importurile de petrol au reprezentat aproximativ 46% din totalul deficitului comercial al SUA intre 2006 si 2015.

Cu toate acestea importurile de petrol au reprezentat doar 13% din totalul deficitului comercial in noiembrie si 10% in octombrie 2015.

Avand in vedere ca importurile de petrol au reprezentat 66% din deficitul comercial al SUA in martie 2011, realizarea de anul trecut reprezinta o etapa economica importanta pentru SUA.