• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Stabilitatea economiei ruse este pusa sub semnul intrebarii cand pretul petrolului de 30 USD/ baril pare tot mai plauzibil.

Goldman Sachs se asteapta la o iarna blanda in 2016, fapt ce va spori supraoferta de marfuri de pe piata.

Rusia a refuzat sa trimita delegati, vineri, la intalnirea OPEC, presiunea acumulandu-se asupra Arabiei Saudite, de a-si reduce productia si a ajuta petrolul sa-si gaseasca un minim pe termen scurt.

Un astfel de scenariu pare foarte putin probabil, deoarece regele Salman nu vrea sa fie perceput ca oferind teren pentru OPEC. In plus, Iranul, rivalul regional al Arabiei Saudite isi creste productia pe masura ce sanctiunile sunt ridicate.

Rusia a fost in masura sa atenueze efectele acestui declin al petrolului prin devalorizarea monedei si prin reducerea de cheltuieli, dar a ramas cu foarte putine alternative la dispozitie, in cazul in care pretul petrolului scade sub 30 USD/ baril.

Ca o nota separata, SUA este acum cel mai mare producator de petrol la nivel mondial, depasind Arabia Saudita cu peste doua milioane de barili pe zi.

Peste o treime din vectorii de piata ai Rusiei sunt in sectorul energetic, cu o expunere semnificativa pe materiale si FinServ.

RSX este cu 14% mai sus YTD, year to date, si s-a tranzactionat in ultimele 52 de saptamani intre 12.5 si 20.84, stabilindu-si maximul pe 15 mai.

United States Oil, USO, a scazut cu 36.5% YTD, si s-a tranzactionat in ultimele 52 de saptamani in intervalul 12.37 - 26.08. Activul si-a atins maximul din 2015, pe 6 mai, la pretul de 21.5 USD.

Cum RSX urmeaza actiunea de pret a USO, inseamna ca strategia bearish pe petrol poate da rezultate.

Sedinta de vineri a OPEC poate crea mai multa presiune de vanzare asupra USO, dar o astfel de miscare pe RSX este la un nivel mult mai scazut.