• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

AIE vede o perspectiva bearish a pretului petrolului in 2016.

Agentia a declarant in raportul sau lunar ca reechilibrarea cererii si ofertei de pe piata petrolului la nivel mondial “trebuie inca sa isi urmeze cursul”, vazand o incetinire a cererii de petrol pentru anul viitor.

Pretul petrolului a scazut la un minim al ultimelor trei luni sub presiunea “fiecarei cresteri a furnizarii” si cu siguranta nu a fost ajutata de criza financiara din Grecia si din China care au perturbat pietele mondiale, a declarant AIE.

Agentia considera ca cererea de titei va scadea cu peste 14% anul viitor si ca volatilitatea vazuta astazi va marca perspectiva petrolului de “maine”.

“Cresterea cererii de petrol pare sa fi atins apogeul in primul trimestru la 1.8 mb/zi si va continua sa scada tot restul anului 2015 si 2016 pe masura ce suportul temporar dispare”, se arata in raport.

AIE a spus: “Reechilibrarea care a inceput atunci cand pietele petrolului au fixat un pret cu 60% mai mic, cu un an in urma si inca isi urmeaza cursul… Evolutiile recente sugereaza ca procesul se va extinde si in 2016, asa cum se arata in balanta noastra furnizare /cerere pentru anul respectiv.

In mai si iunie a existat o speranta ca preturile au reintrat pe un trend pozitiv, spre recuperare, cand volumele disponibile pe piata au fost diminuate. In Statele Unite, unde costul de productie este mai mare decat in Orientul Mijlociu, multe platforme au fost inchise in timpul acestor luni.

Grecia a afectat in sens negativ pretul petrolului, in timp ce un posibil acord nuclear cu Iranul care ar putea anula sanctiunile de tara , si cererea suplimentara de crestere economica si produse petroliere care ar urma, ar influienta pozitiv”, a spus AIE.

Aprovizionarea cu petrol a crescut cu 550000 de barili pe zi in iunie atat din partea producatorilor OPEC, cat si non- OPEC.

Astfel desi cererea de petrol la nivel mondial nu a crescut, aprovizionarea la nivel mondial a crescut, afirma AIE.

sursa: oilpro.com

15-07-2015

Petrolul Brent si WTI, ambele au scazut cu 2% atunci cand acordul cu Iranul a fost anuntat. Dar preturile petrolului s-au reintors pe crestere in acea zi deoarece acordul nu va avea un impact imediat.

Desi s-a ajuns la un acord, sanctiunile nu vor fi ridicate pana in decembrie, cand raportul de monitorizare al ONU va arata daca Iranul respecta termenii acordului. Deasemenea, Congresul SUA trebuie sa ratifice acordul.

Iranul este un exportator motivat, iar producatorii de petrol de sist din SUA vor fi serios afectati.

Intrebarea este nu daca va fi piata inundata cu petrol iranian ci cand?

Deasemenea, pretul barilului este afectat si de intarirea dolarului american. Ar putea exista vreo surpriza din partea OPEC, vreo decizie de reducere a productiei? Un raspuns pro sau contra ar fi o speculatie nefondata deoarece deciziile OPEC sunt pur si simplu politice. Nu am putea sti ce decizie va lua Arabia Saudita, dar stim ca aceasta tara este suficient de bogata pentru a face fata unui pret scazut al petrolului inca multa vreme.

 

Evolutia WTI 20 07 2015