• Banca Transilvania, TLV este interesata in achizitia Bancii Romanesti......

 

Luni, pretul petrolului a oscilat intre o pierdere timpurie si o crestere de 2%, in timp ce traderii au dezbatut impactul potential asupra pretului cauzat de intalnirea programata pentru aceasta duminica, la Doha, capitala Qatarului.

Pretul petrolului Brent a atins un maxim al ultimelor patru luni pe baza speculatiilor ca aceasta intalnire ar putea oferi o viziune mai clara asupra productiei de petrol.

Aproximativ 15 producatori OPEC si non-OPEC sunt de asteptat sa se intalneasca in acest sfarsit de saptamana, la un summit care va fi monitorizat foarte atent pentru indicii cu privire la productia de petrol. CNBC a raportat ca putini experti se asteapta la actiuni concrete care sa ridice pretul petrolului, citand un raport al Goldman Sachs care precizeaza ca un acord la Doha "nu ar accelera reechilibrarea pietei petrolului, deoarece nivelurile de productie ale OPEC si ale Rusiei, pentru acest an, au ramas aproape de prognoza noastra medie pentru 2016,  40.5 milioane de barili pe zi".

In plus, pietele de petrol sunt pline de speculatii cu privire la aceasta intalnire, desi aceasta este programata peste aproape o saptamana. Speculatiile vor contribui si ii vor determina traderi, pe termen scurt, sa mentina mai multe pozitii de cumparare pe petrol in aceasta saptamana, probabil sporind aceste castiguri recente si provocand mai multi analisti sa creada ca aceste cresteri de primavara ar putea continua.

Recent, s-a ajuns la un consens cum ca ideia unei cresteri de 50% in aceasta primavara este falsa si ca probabil vom avea o crestere ca si in primavara 2015, adica o crestere care se va estompa rapid.

Analistul Mike Rothman a declarat luni pentru CNBC ca WTI, care a atins minimul pe 11 februarie, ar putea atinge 85 USD/ baril pana la sfarsitul anului 2016. Aceasta este o prognoza aproape dubla fata de ceea ce sustin unii analisti de pe Wall Street.

"Sunt doua evenimente in desfasurare in acest an: Unul este o crestere a cererii de petrol, iar celalalt este corectia ofertei non-OPEC, pentru prima data in ultimii opt ani", a declarat pentru CNBC la emisiunea "Squawk Box", presedintele si fondatorul firmei de cercetare energetica Cornerstone Analytics.

Teza lui Rothman se bazeaza pe o lege a economiei care sustine ca cererea a crescut intr-o perioada de scadere a aprovizionarii, ceea ce ar putea stimula preturile.

Inainte de a fonda firma Cornerstone Analytics, Rothman a fost senior managing director si conducator al departamentului de cercetare petroliera al ISI. De asemenea, acesta a fost responsabil si cu strategia energetica a Merrill Lynch.

WTI, West Texas Intermediate, a crescut cu aproape 8% saptamana trecuta, in timp ce rezervele de petrol au trecut prin cea mai nefavorabila saptamana din luna februarie.

Urmatoarea etapa pentru bursele de valori "atarna de castiguri", a declarat luni, Bob Doll de la Nuveen Asset Management pentru CNBC, deoarece investitorii se pregatesc pentru prabusirea rezultatelor trimestriale, incepand cu aceasta saptamana.

Cresterea USD si prabusirea pretului la petrol isi pun amprenta pe profituri, a declarat Doll, intr-un inverviu separat la "Squawk Box". Recent, cu USD in declin si pretul petrolului in crestere, Wall Street ar putea incepe sa vada castiguri revizuite in sus, a declarat acesta.

Doll nu a dorit sa speculeze daca imbunatatirea veniturilor ar fi suficienta pentru a spulbera frica de pe bursele de valori.